The news is by your side.

Zoroastrismul, creștinism în formă incipientă?

0

Zarathustra (sau Zoroastru, 628-551 î.C.) este considerat întemeietorul religiei independente numite zoroastrism. Aceasta a fost mai mult o doctrină, care se baza pe dualitatea din Univers și care încerca să explice sensul vieții, dar și al morții. Zarathustra era considerat de marii gânditori ai Greciei antice, precum Herodot sau Platon, drept un mag fondator al întregului sistem de știință practicată de magi.

Zoroastrismul este învățătura care promovează dualismul ca lege de bază a întregului Univers. Bătălia între bine și rău, între alb și negru sau între viață și moarte sunt doar câteva principii pe care zeul suprem Ahura Mazda l-a învățat pe umilul pământean.

Povestea lui Zarathustra este un fascinantă. A fost educat în stilul liturgic și care oricare dintre preoții vremii și-a început ucenicia într-o permanentă deplasare. Pe la vârsta de 30 de ani s-a hotărât să se retragă în munți pentru a practica meditația și în cele din urmă să poată intra în legătură cu marele creator. În timpul acestei perioade de sihăstrie, Zarathustra a avut mai multe experiențe interesante. După cum istoria ne relatează, marele zeu suprem Ahura Mazda a luat formă umană și a coborât pe Terra. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în vârful muntelui, într-un peisaj divin, unde lumina difuză crea starea perfectă pentru ca divinitatea să intre în vorba cu un muritor.

Numeroase principii de viață i-au fost expuse marelui profet. Viața este definită ca o luptă permanentă pentru dreptate și adevăr. Luptând contra abaterilor vechii credințe, Zoroastru condamna sacrificiile sângeroase, înlocuindu-le cu slăvirea divinității; el condamna consumarea de haoma, băutura nemuririi și a făcut din focul sacru simbolul noii credințe.În spatele monoteismului evident se ascunde panteonul indo-european: șapte entități abstracte reflectă aspectele zeului suprem și unic. Acestea sunt Amesha Spenta, „nemuritorii binefăcători” sau arhanghelii din terminologia lui Georges Dumézil. Primul și cel mai important este Spenta Mainyu, „duhul sfânt”, pe care imnurile Gatha îl desemnează ca pe propriul fiu al lui Ahura Mazda.

Din acel moment Zarathustra nu doar că a pus bazele unei religii monoteiste și a răspândit-o în diverse locuri de pe Terra, dar a devenit și un mare profet. Întâlnirea cu o zeitate de acest tip, care în cele mai multe picturi este înfățișată coborând din ceruri într-un obiect zburător, l-a transformat pe Zarathustra într-un om drept sau chiar sfânt.

Una dintre cele mai interesante profeții ale sale este despre sfârșitul lumii, care se va produce atunci când un Mesia va coborî din ceruri. Acest eveniment va fi urmat de marea judecată de apoi, după care Pământul va fi acoperit cu un strat de metal topit pentru a fi purificat. În cele din urmă binele va învinge răul pentru totdeauna. Această teorie despre Apocalipsă este similară cu cea propusă și de creștinism. Asemănările sunt izbitoare în cele două religii pornind de la învățături și ajungând până la sfârșitul lumii.

Ahura-Mazda-400x240 Zoroastrismul, creștinism în formă incipientă?
Ahura Mazda, zeul suprem in zoroastrism

O altă similitudine se regăsește în scena morții. Zarathustra susținea că după moarte sufletul plutește în vânt pentru 3 zile, după care este supus unei judecăți. Dacă se hotărăște că merită și poate să treacă puntea, atunci ajunge în lumea celor drepți, dacă nu atunci este pedepsit în diverse modalități.

Toate acestea fiind spune nu putem să ne întrebăm dacă nu cumva există și anumite legături între zeul suprem Ahura Mazda și Iisus? Singura diferență este că Ahura Mazda a coborât din cer cu o navă zburătoare, iar Iisus a fost însămânțat de la distanță.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și