Conspiratii

Ziua Independentei SUA: 7 mituri construite in jurul unei natiuni controversate

Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii se sărbătorește pe 4 iulie și comemorează momentul în care s-a semnat actul care a scos această națiune de sub tutela Marii Britanii. Momentul istoric s-a petrecut în 4 iulie 1776 și astfel SUA a devenit o țară liberă din toate punctele de vedere.

După cum bine știm, istoria este făcută pentru ignoranți și anumite elemente sunt prezentate în așa fel încât să creeze o falsă iluzie. Pentru a evidenția aceste aspecte, am realizat un top al miturilor care s-au creat odată cu independența uneia dintre cele mai mari țări din lume.

1. America este o democrație

Cel puțin așa ne sunt prezentate faptele, dar realitatea este cu totul alta. În momentul în care SUA și-a câștigat independența a devenit o republică constituțională. În sensul larg al acestui principiu se poate specifica că republicile nu sunt în mod obligatoriu și democratice, după cum susținea și Platon, iar ceea ce se petrece în ultimele decenii în SUA nu are nicio legătură cu democrația. Democrația aceasta a fost creată precum o iluzie, dar agențiile guvernamentale și-au luat în serios rolul de big brother încât nimeni nu mai este atât de liber. Spionajul populației este binecunoscut în SUA și astfel când vorbim despre democrație nu mai putem pune semnul egalității între SUA și libertate.

2. Părinții fondatori ai SUA erau creștini

Un alt mit fals care din diferite motive a devenit atât de credibil. Doar unii dintre fondatorii Statelor Unite erau creștini, în timp ce alții, precum Thomas Jefferson, practicau diferite forme religioase. În acele vremuri deismul era considerat mai mult decât un cult religios. Deismul este o orientare filozofică-religioasă din secolele XVII-XVIII, care recunoștea existența lui Dumnezeu numai ca o cauză primară, impersonală a lumii, negând ideea întruchipării lui Dumnezeu într-o persoană și teza intervenției acestuia în viața naturii și a societății.

loading...

3. Amerindienii erau sălbatici

Acest mit a fost construit de studiourile de la Hollywood, care urmăresc doar profiturile uriașe. Amerindienii erau oameni spirituali, cu valori morale mai înalte decât cele ale pușcăriașilor coloniști, care prețuiau natura și își iubeau semenii. Pentru a crea o imagine mai clară despre acești oameni cităm un paragraf din scrierile lui Cristofor Columb: „Ei nu poartă arme, nu am văzut nicio sabie, iar sulițele pentru vânătoare sunt făcute din trestie. Sunt atât de pasnici încât cu doar 50 de oameni îi putem cuceri pe toți.

4. Oricine este liber în SUA

Această idee este falsă pentru că de-a lungul timpului s-au promulgat diverse legi aberante care nu au rolul decât să îngrădească libertatea persoanelor. Cel mai bun exemplu este acela al unei femei care de pe peluza casei sale a filmat un echipaj de poliție care oprise o mașină în trafic. Pentru fapta sa, femeia a primit mai mulți ani de pușcărie. Și atunci unde este libertatea?

5. Cristofor Columb a descoperit America

Altă idee falsă pe care o regăsim în cărțile de istorie. Este impropriu spus că Cristofor Columb a descoperit America în condițiile în care amerindienii ocupau acest spațiu de mii de ani. Apoi, s-a mai demonstrat că primii europeni care au pus piciorul pentru prima dată în America au fost vikingii. S-au mai descoperit și artefacte care au aparținut egiptenilor antici prin anumite peșteri de pe teritoriul Statelor Unite. Așadar, Cristofor Columb nu a descoperit America!

sua - Ziua Independentei SUA: 7 mituri construite in jurul unei natiuni controversate6. George Washington și cireșul

Unul din miturile de durată este acela când Washington a tăiat cireșul tatălui său și când a fost întrebat despre asta a folosit faimosul răspuns ,,nu pot să mint, am folosit securișca„. Nu există nici o dovadă că aceasta s-a întâmplat. Aceasta, precum și legenda cu Washington aruncând dolarul de argint peste râul Potomac a făcut parte din colecția de mituri despre Washington scrisă de Mason Weems care l-a făcut pe Washington o figură legendară nu numai prin realizările sale prezidențiale sau din timpul războiului.

7. Închisoarea este doar pentru criminali

SUA este țara cu cei mai mulți deținuți din lume. Această afirmație ne duce cu gândul că americanii sunt o nație de criminali, sau că legile sunt atât de stricte încât îngrădesc libertatea persoanelor. De exemplu, în 2011 au fost trimiși în spatele gratiilor peste 2,2 milioane de americani. Acest fapt este unul înfricoșător pentru că statistica arată că unul din 143 adulți americani și unul dintre 111 adulți afroamericani au fost sau sunt după gratii. Oare chiar toți sunt criminali?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top