Mistere

Ziguratul din Ur, centrul zeului Nanna

Ziguratul din Ur este una dintre cele mai bine păstrate creații ale civilizației sumeriene. Acesta este un imens dreptunghi, în formă de piramidă care are o înălţime de aproximativ 65 metri. Arheologii cred că iniţial, adică în jurul anului 2100 î. Hr. atunci când a fost construit, ziguratul era mult mai înalt. Este construit din blocuri imense de piatră și deține caracteristici avansate pentru că de exemplu este dotat cu un sistem de drenaj performant.

Sumerienii construiau un templu în centrul fiecărui oraș-stat. În jurul anului 2000 î.Hr., templele aveau forma unor piramide înalte denumite zigurate, cum era acesta din Ur. Regele, care era și mare preot, oficia ceremonii religioase și efectuă sacrificii în templul situat în vârful turnului. Ziguratul era împărțit în șapte etaje, deoarece sumerienii credeau că zeii coborau din cer în șapte zile.

În partea de sus a ziguratului se află construit un imens templu, din cărămizi albastre cu geamuri mari, în onoarea zeului Nanna. Acest zeu era important pentru civilizația sumeriană pentru că era confundat cu zeul care are în grijă Luna. Legenda spune că acest zeul avea o mare putere de regenerare, fapt pentru care a fost numit și „stăpânul înțelepciunii” sau „creatorul tuturor lucrurilor„. Mai pe scurt, Nanna a fost zeul fertilității și avea capacitatea de a transfera puterea Lunii asupra tuturor vietăților de pe Terra, făcând astfel culturile mai bogate și animalele mai productive.

ziguratul ur - Ziguratul din Ur, centrul zeului Nanna

Misterul zeului Nanna a ridicat multe semne de întrebare despre existența sa fizică. Există două teorii care încearcă să explice prezența acestui zeu în cultura sumeriană. Prima susține că de fapt Nanna era un extraterestru care avea puteri foarte mari, iar templul din Ur era doar o stație de andocare pentru navele spațiale. Se crede că acele cărămizi albastre aveau funcții fizice importante și nu au fost puse în templu doar pentru decor. A doua teorie susține că Ziguratul din Ur a fost construit în cinstea unui personaj mitic care de asemenea a avut puteri ieșite din comun cu care putea să controleze aproape orice. De data aceasta, personajul în cauză avea origini pământene și pentru comemorarea să, sumerienii l-au ridicat la rang de zeu.

Mai există voci care, în urma argumentelor existente, susțin că Ziguratul din Ur este mult mai vechi decât se preconizează și că nu ar fi opera civilizaţiei sumeriene ci a alteia precedente. Acestea sunt doar teorii ale căror bază reală nu este destul de solidă, dar cu toate acestea templul din Ur este o capodoperă arhitecturală care a trecut cu brio testul timpului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top