ZIDUL PLÂNGERII, PREZENȚA DIVINĂ

Zidul Plângerii este considerat un loc sacru pentru iudaism. Este o porțiune lungă de 57 de metri, un edificiu antic cu importante conotații religioase și spirituale.

Milioane de oameni se roagă anual, pentru că este locul unde se spune că dorințele se împlinesc. Practica de a lăsa mesaje scrise în crăpăturile zidului a devenit o tradiție.

Zidul Plângerii, mai aproape de Dumnezeu

Zidul a fost construit în anul 516 î.Hr. În secolul al II-lea, atunci când romanii au cucerit orașul, evreilor le-a fost interzis accesul. Zidul are o înălțime de 32 de metri, dar numai 19 sunt vizibili, restul se află în subteran. El a fost construit din piatră calcaroasă.

Zidul Plângerii este ultimul vestigiu din Templul Sfânt, care a fost distrus în anul 70 e.n., poartă acest nume pentru că evreii, mai bine de 2000 de ani, au deplâns în acel loc distrugerea Templului Sfânt.

Evreii consideră că prezența divină sălășluiește la Zidul Plângerii. Zidul este considerat o sinagogă în aer liber. Vechiul Testament desemnează Zidul Plângerii ca fiind locul unde lui Avraam i s-a cerut să-l sacrifice pe Isaac, fiul său. Regele Solomon a fost cel care a construit Templul Sfânt, lăcașul Chivotului Legii, cu cele zece porunci ale lui Moise.

Loading...

Zidul Plângerii, istorie

Zidul a fost construit de Herod, odată cu Templul Sfânt. În anul 70 e.n., romanii au distrus Templul Sfânt și evreilor nu le-a mai fost permisă intrarea în Ierusalim până în timpul Imperiului Bizantin.

Zidul Plângerii

Aveau voie să vină o singură dată pe an și să comemoreze distrugerea. În perioada 1948-1967, evreii nu au avut acces la Zid pentru că acesta se găsește în partea iordaniană a orașului. De la războiul de Șase Zile, Iordania deține controlul zonei din apropierea Zidului Plângerii, numit Muntele Templului. Cu toate că paza muntelui este asigurată de israelieni, numai musulmanii au dreptul să se roage pe munte, unde au construit și o moschee.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și