Zece momente importante din viata lui Hugo Chavez

Zece momente importante din viata lui Hugo Chavez

Hugo Chavez (n. 28 iulie 1954 – d. 5 martie 2013) a fost un politician din Venezuela, președintele statului din 2 februarie 1999. S-a născut în orașul Sabaneta. Fiind un critic al neoliberalismului, globalizării și a politicii externe a SUA, el a promovat socialismul și colaborarea latino-americană.

Pe 30 iunie 2011, Chavez a declarat că el a avut o recuperare după o operație pentru a elimina o tumoare cu celule canceroase. El a cerut o a doua operație în decembrie 2012. El a fost învestit în funcție la 10 ianuarie 2013, Adunarea Națională a Venezuelei fiind de acord să amâne inaugurarea să și să-i dea timp pentru o recuperare și revenire dintr-o călătorie cu scopul de a se trata în Cuba. Chavez a murit pe 5 martie 2013, la o vârstă de 58 de ani.

Pentru a face un tablou complet al unui președinte luptător, am extras câteva dintre aspectele cele mai importante din viața lui Chavez, de pe Hotnews.

Hugo Chavez

4 Februarie 1992: O declaraţie curajoasă după lovitura de stat eşuată. Hugo Chavez a condus lovitura de stat eşuată împotriva guvernului venezuelean. În urma arestării sale, acesta a apărut la televiziunea de stat solicitându-le rebelilor să iasă din starea de alertă. Chiar şi atunci, el nu s-a arătat dispus să se retragă.

2001: Ziua de naştere apărintelui” cubanez. Chavez şi Fidel Castro, fostul lider al Cubei, au petrecut numeroase aniversări împreună, ocazii de a-şi demonstra respectul reciproc. Când Castro a împlinit 75 de ani, Hugo Chavez i-a dăruit celui pe care îl alintaPadre” prima sa puşca din armată.

Loading...

7 august 2005: Încheierea colaborării cu SUA în războiul împotriva drogurilor. Hugo Chavez a acuzat agenţia de combatere a drogurilor din SUA de spionaj şi a suspendat cooperarea cu aceasta. Statele Unite s-au plâns ca Venezuela nu a depus suficiente eforturi pentru a opri transporturile de cocaină din Columbia, care treceau prin târa către SUA şi Europa.

20 septembrie 2006: L-a numitdiavol” pe preşedintele George W. Bush. Amar şi sarcastic, preşedintele Venezuelei l-a numit pe George W. Bushdiavolul care se crede proprietarul lumii”. În faţa Adunării Generale a ONU, Chavez a declaratIeri a venit diavolul aici. Şi astăzi mai miroase a sulf la această masă”. Apoi, el şi-a făcut semnul crucii şi a împreunat mâinile aruncând o privire spre cer.

Septembrie 2007: Chavez l-a numitprost” pe realizatorul unei emisiuni TV. În urma unei întrebări a realizatorului emisiuniiAlo Presidente”, Hugo Chavez a răspuns:Aceasta este o întrebare stupidă. Nu pot răspunde unei întrebări stupide, deoarece oricine încearcă devine stupid. Doar un prost poate pune o întrebare stupidă”.

10 noiembrie 2007: Regele spaniol i-a spus lui Chavez să tacă. Într-un discurs la summitul ibero-american de la Santiago, Hugo Chavez l-a numitfascist” pe fostul premier spaniol Jose Maria Aznar. Furios, Regele Juan Carlos I i-a replicat în limba spaniolă:De ce nu taci?”

Martie 2011: Capitalismul a ucis civilizaţia de pe planeta Marte. De-a lungul carierei politice, preşedintele Venezuelei a folosit mai multe sintagme pentru a sublinia relele capitalismului.Eu am spus mereu că nu ar fi ciudat să fi existat civilizaţie pe planeta Marte. Dar poate capitalismul a ajuns şi acolo, imperialismul a sosit şi a terminat civilizaţia de pe planetă”.

Decembrie 2011: A sugerat că Statele Unite deţine tehnologia inoculării cancerului. Chavez a susţinut un discurs despre posibilă existenţa a unei tehnologii prin care Statele Unite inoculează cancerul, după ce şi Cristina Fernandez, preşedintele Argentinei, a fost diagnosticată cu această boală, după el, preşedinţii brazilienii Luiz InacioLulă” da Silva şi Dâlma Rousseff şi preşedintele paraguayan Fernando Lungo.

Aprilie 2012: Recunoaşterea eroului său, Simon Bolivar. Hugo Chavez s-a descris ca un discipol al lui Simon Bolivar, aristocratul care în secolul al XIX-lea a eliberat o mare parte din America de Sud. Chavez a comandat un mausoleu pentru rămăşiţele eroului naţional şi a comandat teste care să verifice teoria prin care acesta a murit prin otrăvire şi nu de tuberculoza. Ancheta a rămas neconcludentă.

2012: A dat un apartament unei susţinătoare de pe Twitter. Deşi a folosit ocazional reţeaua de socializare Twitter, Chavez a dăruit un apartament nou, în vara anului trecut, unei tinere de 19 ani, după ce aceasta a devenit susţinătorul sau cu numărul trei milioane

loading...

Related posts