Mistere

Descopera

Zece lucruri bizare despre Neptun

5views

Numită după zeul roman al mării, este cea de a patra planetă după diametru și a treia după masă. Neptun are masa de 17 ori mai mare decât cea a Pământului și puțin mai mare decât a lui Uranus, care este de 15 ori mai greu decât Pământului, dar nu la fel de dens. Neptun este o planetă misterioasă și interesantă, cauză pentru care vă prezentăm anumite lucruri interesate:

1. Neptun este cea mai îndepărtată planetă de Soare. Neptun a fost descoperită înaintea lui Pluto, dar în 1930, Pluto a fost inclusă pe harta sistemului solar. Atunci s-a crezut că Pluto este cea mai îndepărtată planetă de Soare, dar cercetătorii au realizat că orbita lui Pluto este eliptică, ceea ce înseamnă că atunci când Neptun este în punctul maximum al orbitei sale devine cea mai îndepărtată planetă de Soare. În 2006 s-a hotărât că Pluto nu este o planetă.

2. Neptun inițial s-a numitPlaneta lui Verrier” pentru simplul fapt că Urbain Le Verrier a fost primul om care a observat această planetă. Ulterior i-a fost atribuit numele de Neptun.

3. Neptun are 13 sateliți naturali. Cea mai mare dintre luni este Triton și este locul unde se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din sistemul nostru solar, -235. Atunci când sondă spațială Voyager 2 a trecut pe lângă Triton a observat că vulcanii erup cu nitrogen lichid.

neptun

4. Datorită distanței impresionante față de Soare, un an neptunian constă în 164.79 ani tereștrii. Asta înseamnă că de când a fost descoperită planeta, în anul 1846, a trecut doar un singur an pe Neptun.

Loading...

5. Luna lui Neptun, Triton, a fost descoperită de astronomul britanic William Lassell.

6. O zi pe Neptun durează 16 ore, 6 minute și 30 de secunde.

7. Cel mai puternic vânt care s-a înregistrat în Sistemul Solar a provenit de pe Neptun și a înregistrat o viteză de peste 2000 km pe oră.

8. Ca și Saturn, Neptun are inele care orbitează în jurul său. Acestea sunt alcătuite în principal din praf.

9. Unii astronomi sunt de părere că Pluto a fost cândva luna lui Neptun, dar prin mijloace necunoscute încă a reușit să spargă bariera gravitațională. În acest fel Pluto și-a creat propria orbită în jurul Soarelui.

10. Atmosferei lui Neptun este asemănătoare cu cea a lui Jupiter și Saturn prin faptul că este compusă în principal din hidrogen, heliu, urme de hidrocarburi și posibil azot, dar are proporții mai mari de apă, amoniac și metan.

loading...