Spiritualitate

YIN ȘI YANG, PRINCIPII FUNDAMENTALE DE VIAȚĂ

Yin și Yang sunt două principii fundamentale ale filosofiei chineze. Conform principiului taoist, cele două forțe se transformă progresiv una în cealaltă. Cercul exterior reprezintă universul. În interiorul său este închisă dualitatea.

Simbolul sub forma literei S reprezintă mișcarea continuă. Yin este reprezentat de partea neagră și exprimă feminitatea, intuiția, Luna, frigul, fantasticul, noaptea, mișcarea descendentă, pasivitatea, inerția.

Yang reprezintă masculinul, logica, Soarele, activitatea, înțelegerea spirituală, forța, munții, mișcarea. În partea albă există un punct negru și în partea neagră un punct alb. Punctele ne amintesc că în univers nimic nu este absolut. În fiecare femeie găsim ceva masculin și în fiecare bărbat ceva feminin.

Când cele două forțe sunt în echilibru există armonie. Când echilibrul dispare apare haosul.

Pentru chinezi taoismul este o filosofie a vieții, iar câteva dintre principii trebuie respectate cu strictețe. Poziția corpului este unul dintre aceste principii. Coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă pentru că în acest fel spiritul va fi liber.

Taoiștii consideră că poziția corpului se schimbă și implicit și spiritul, în funcție de starea în care ne aflăm. Dacă suntem obosiți, stresați, avem frică, suntem enervați sau furioși, corpul își schimbă poziția. În funcție de poziția corpului se poate cunoaște starea sufletească a unei persoane.

loading...

Coloana vertebrală este considerată o axă între pământ și cer. Ea trebuie să fie dreaptă. Un alt principiu este numit arta de a pierde, de a recunoaște victoria celuilalt, de a acționa fără patimă și ură, de a accepta o situație sau pe cei de lângă tine așa cum sunt.

Echilibrul este unul dintre cele mai importante principii. Se spune că îți trebuie o perioadă lungă de timp pentru a ajunge la această stare. Echilibrul începe cu alimentația, viața socială, activitatea, inactivitatea, familia și se termină cu înțelegerea și respectarea naturii.

yin yang - YIN ȘI YANG, PRINCIPII FUNDAMENTALE DE VIAȚĂ

Echilibrul psihic este esența vieții. Pentru a menține acest echilibru, taoiștii învață încă din copilărie arta respirației. O respirație corectă duce la buna funcționare a inimii, plămânilor, rinichilor. Se spune că atunci când țipăm sau cântăm ne eliberăm de răul care este acumulat în interiorul nostru.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top