Mistere

YIDAMUL
Spiritualitate

YIDAMUL, ENTITATE CREATĂ PRIN PUTEREA MENTALULUI

4views

Într-o anumită etapă a evoluției sale spirituale, un discipol tibetan ajunge în faza în care trebuie să creeze un yidam. Fiecare discipol are un mentor, un lama, care îl învață tehnici de concentrare și vizualizare mentală.

Toate aceste tehnici sunt învățate în condiții de recluziune completă, cu un regim alimentar riguros și în condiții de temperatură foarte scăzută. Această etapă poate să dureze și doi ani.

Atunci când yidamul devine o entitate cu aspect fizic, discipolul trebuie să înțeleagă natura și caracteristica yidamului. Natura unui yidam este pur mentală.

În concepția tibetană, mintea este cea care crează o lume fabuloasă pe care o percepem moment cu moment. Un yidam reprezintă chintesența energiei mentale a celui care îl crează, a particularităților profunde din personalitatea și subconștientul său. Din această cauză, yidamii nu sunt identici, ei exprimă atitudini comportamentale diferite.

Fiecare yidam care a fost creat are o sarcină precisă. El poate deveni invizibil și penetrabil, exact ca o hologramă vie. Yidamul îl călăuzește pe cel care l-a creat în toate practicile spirituale. Între creator și yidam comunicarea se realizează prin telepatie.

Loading...

Tibetanii cunosc teoria khorlo, bazată pe centre energetice situate în diferite părți ale corpului. Acestea sunt reprezentate prin flori de lotus ale căror petale au culori diferite.

Lotusul în sine este o lume care conține diagrame, zeități. În principiul de antrenament, lotusul principal are o mie de petale și are un rol important. Energia trebuie dirijată către el, adică deasupra creștetului capului.

Lama tibetani realizează meditația în niște scaune speciale numite gomti, care sunt nișe lăzi, iar pe fundul lor se așează o pernă. Pe aceasta se așează lama. El mai utilizează o funie de meditație, o bucată de stofă, pe care o trece pe după genunchi și ceafă, pentru o mai bună poziție a corpului. În acest mod, ei petrec zile și nopți, fără să se întindă niciun moment.

Ei nu dorm, au scurte momente de somnolență, în care contemplația nu se întrerupe. După ani și ani de meditație, fiecare lama își crează propriul yidam, care îi va însoți precum o umbră.

YIDAMUL

Din punct de vedere spiritual, un yidam are puteri mult mai mari, dat fiind posibilitatea sa de a accede în zone în care omul nu poate pătrunde.

loading...