Yellowstone, vulcanul care va aduce Apocalipsa

Yellowstone, vulcanul care va aduce Apocalipsa

La sfârșitul anului 2018, revista Live Science a publicat un articol despre o catastrofă naturală care s-a produs acum 74000 de ani. Vulcanul Toba din Sumatra, Indonezia a erupt violent.

S-a estimat că în urma erupției, atmosfera a fost acoperită de 800 kilometri cubi de cenușă vulcanică, temperatura globală a scăzut la 16 grade Celsius, după care a urmat o perioadă glaciară care a durat 1800 de ani.

Studiile recente au relevat existența cenușii în Golful Bengal, care s-a păstrat după 74000 de ani. Aceeași cenușă a mai fost descoperită în India, la o distanță de 4500 km.

După erupția vulcanului, zone întinse s-au transformat în deșert, timp de 1000 de ani, iar timp de șase ani, Soarele nu a luminat în acea zonă. S-a estimat că după această catastrofă, anumite specii de hominizi au dispărut. Singura specie care a supraviețuit a fost Homo sapiens.

Conform analizelor ADN, prim rasă umană a trăit acum 100000 de ani, în deșertul Kalahari, în Africa de Sud. Cea de a doua rasă cu o vechime ceva mai mică decât prima este cea a pigmeilor care au trăit în Noua Guinee, Filipine, Malaiezia, Singapour, Thailanda, care acum câteva zeci de mii de ani făceau parte din același continent.

Yellowstone, vulcanul care poate arunca omenirea în întuneric

Studiile recente au relevat că o catastrofă similară se poate produce ca urmare a erupției supervulcanului Yellowstone, SUA, care conform specialiștilor ar putea conduce la cea de a șasea extincție din istoria planetei noastre.

Loading...

Prima erupție a acestui supervulcan a avut loc acum 2 milioane de ani. Erupția a emis 2500 kilometri cubi de roci și cenușă vulcanică. Atunci s-a creat un crater gigant cu o lungime de 80 km și o lățime de 65 km. Ultima erupție s-a produs acum 631000 de ani și a format craterul actual care are o lungime de 60 km.

În ultimii 70000 de ani au avut loc 30 de erupții vulcanice de mici dimensiuni. Supervulcanul este cel mai mare rezervor de magmă din lume. Magma are o lungime de 90 km și o înălțime de peste 10 km. Magma exercită o presiune uriașă asupra solului, deformându-l, ceea ce sugerează că magma este într-o mișcare către suprafața scoarței.

În ultimii ani, pe suprafața vulcanică au apărut peste 500 de gheizere. În fiecare an, în zona Yellowstone se produc peste 3000 de cutremure.

rp_vulcano.jpg

Începând cu anul 2014, cutremurele și-au mărit intensitatea, ajungând la 5 pe scara Richter. Epicentrele au fost localizate în Parcul Național Yellowstone.

Animalele care trăiau în zona supervulcanului au migrat spre zone mai îndepărtate, dat știut faptul că acestea au capacitatea de a detecta un pericol mult mai repede decât omul.

loading...

Related posts