Take a fresh look at your lifestyle.

Wicca, o religie bazata pe cele mai vechi credinte

Religia wicca este o religie neopăgână ce se axează pe natura şi are la baza credinţe vechi. Wicca este o religie care nu exclude pe nimeni bazat pe rasă, culoare, vârstă, naţionalitate, origini culturale sau preferinţe sexuale. Unii wiccani aleg să fie vrăjitori, alţii nu.

Nu există nimic ieşit din comun în legătură cu priceperea vrăjitorească. Unii văd aceste abilităţi ca fiind deasupra ordinarului şi le numesc “supranaturale”, dar aceste aptitudini ale vrăjitorilor sunt disponibile tuturor, deci sunt ordinare. Vrăjitoarele se folosesc de energia din natură pentru a-şi îmbunătăţi viaţa, pentru a vindeca şi de a-i proteja, atât pe cei dragi, cât şi Pământul. Vrăjitorii, precum creştinii, musulmanii, evreii, hinduşii sau budiştii, au diferite înfăţişări. Sunt mici sau mări, înalţi sau scunzi, graşi sau slabi, bruneţi sau blonzi, unii chiar cu păr roz, sau chei, tineri sau bătrâni. Vrăjitoarele nu sunt urâte sau zgripţuroaice aşa cum se zvoneşte, şi, nu sunt întotdeauna femei.

În limba engleză, pentru vrăjitorie, magie, se foloseşte cuvântul “magick” şi nu magic. Ambele înseamnă “a putea, a avea putere”, dar magic reprezintă actul făcut de un artist pe scenă: şmecherii cu cărţile, taie un voluntar în două, etc. “Magick” vine din lumea vrăjitoarelor şi include vrăji, vindecare, valorificarea forţelor psihice, şi chiar divinitate.
Practic, wiccanii încearcă să trăiască în armonie cu natura şi să-şi asume responsabilitatea pentru mediul înconjurător. Wiccanii cred că Zeiţa se afla peste tot şi nu este doar o forţă care stă şi ne priveşte. În religia wicca, se crede într-o singură zeitate, şi anume, Totul, şi se împarte în spiritualitate masculină şi în spiritualitate feminină. Nici una din cele două nu este mai puternică, mai bună sau mai importantă. Wicannii au de asemenea şi semizei diferiţi, detalii mai mici ale Totului.
Nu trebuie să practicaţi magia să fiţi wiccan, dar majoritatea wiccanilor o fac. Magia face parte din viziunea wiccanilor asupra lumii. Wiccanii îşi onorează profesorii, dar nu recunosc nici o autoritate ierarhică, deoarece nimeni nu este mai bun decât el însuşi. Poţi deveni wiccan prin moştenire, studiu solitar sau prin alăturarea la o grupare de unde poţi învăţa mai multe.
Wiccanii nu sunt anticreştini, şi nici nu au păreri negative despre alte religii. Din cauză că există atâtea tipuri şi tradiţii ale vrăjitoarelor, aceştia cred într-o varietate de lucruri. Dar, există o credinţă de bază pentru toţi vrăjitorii, acest principiu este numit Codul Modal şi este exprimat astfel: “de pe nimeni nu răneşte, fă cum inima-ţi pofteşte” (din engleza, an harm it none, do what ye will). Dacă ne gândim bine, această frază acoperă toate cele zece porunci creştine.
Wiccanii cred în Codul Moral şi ceea ce acesta implica. La fel ca şi creştinii, wiccanii ştiu că este greşit să omori, să răneşti intenţionat, să furi sau sau minţi. Din cauză că acest cod nu specifică tot ce ar trebui evitat, fiecare wiccan este responsabil pentru viaţă care o duce conform propriilor reguli.

wicca

Ideea că vrăjitorii se închină la Satana este una dintre cele mai întâlnite concepţii greşite despre aceştia. Această idee a apărut probabil acum sute de ani, deoarece liderii creştini îşi încurajau adepţii lor să vadă păgânii că anticreştini. Dacă nu credeai în Isus Cristos, întruchiparea binelui, atunci însemna că te închini Satanei sau Diavolului. Diavolul cel rău este un concept creştin şi nu face parte din credinţa wiccana.

În religia wiccana nu se crede că tot ce este rău este organizat într-o forţă malefică. De cele mai multe ori, fiinţele răuvoitoare acţionează în interes propriu, pentru un câştig personal. Wiccanii nu cred că există un iad unde toţi cei blestemaţi suferă pentru păcatele lor. Şi, după cum am mai spus, vrăjitorii nu încearcă să câştige putere prin a cauza rău altora.

Loading...
loading...