Take a fresh look at your lifestyle.

Vulcanii Noroioși, povestea singurilor vulcani în miniatură din Europa

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici reprezintă una dintre cele mai interesante destinații turistice din țara noastră. Vulcanii noroioşi sunt localizaţi în Subcarpatii de Curbură , în localitatea Berca, jud. Buzău, fiind formaţi datorită erupţiilor de gaze din pământ, care antreneza spre suprafaţa nămol şi apă.

În zonă sunt cunoscuți sub numele de pâcle și au aceeași structură precum un vulcan adevărat. Singura diferență este că aceștia erup cu apă și nămol, din acest motiv nu sunt atât de periculoși precum cei cu lavă.

Termenul de vulcan noroios caracterizează o erupție lentă de cele mai multe ori, dar ea poate să fie și rapidă, care are la bază noroiul. Acesta poate fi însoțit uneori de gaze sau chiar petrol.

Vulcanii Noroioşi au fost remarcați pentru prima dată la noi în țară în zona localității Berca de către francezul H. Cognard în anul 1867 cu ocazia unor prospecțiuni petrolifere. Cu toate acestea, vulcanii noroioși au fost cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care s-au născut și numeroase legende în jurul lor.

Legenda doamnei Neaga

Acum 400 de ani, pe locul unde se află acum Vulcanii Noroioși se spune că ar fi trăit doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul. Aceasta a locuit pe aceste meleaguri, după moartea soțului său, cu cei patru copii, trei fete și un băiat.

Asupra acestor meleaguri s-a abătut însă o mare nenorocire, odată cu venirea unui balaur, care a distrus totul în jurul său. Oamenii au venit la doamna Neaga pentru a se plânge de năpastă.

Loading...

Miloasă, aceasta și-a trimis fiul, pe Arbanaș, care a învins balaurul. Se spune că ochiurile de nămol din care țâșnește argilă în acest moment ar fi rănile balaurului, iar ținutul cenușiu și crăpat ar fi spatele fiarei.

Vulcanii Noroioşi, în istorie

”Vulcanii Noroioşi de la Buzău au fost remarcaţi pentru prima dată la noi în ţară la Berca, judeţul Buzău, de francezul H. Cognard în 1867 cu ocazia unor prospecţiuni petroliere. Mai târziu, au fost descrişi în 1883 de Grigore Cobălcescu, în 1890 de Grigore Ştefănescu şi în 1965 de Mircea Peahă, care şi întocmeşte o lucrare de sinteză”, scrie publicistul Gheorghe Petcu, în „Judeţul Buzău-Legende şi istorie”.

Vulcanii Noroioși2 Referiri la vulcanii noroioşi din ţinutul Buzăului, dar într-o abordare literară, a făcut şi Alexandru Odobescu, în opera sa Pseudokinegeticos, pe care a publicat-o în 1874.

”Dacă nu ştiţi şi n-aţi văzut, să vă spun eu că acolo şi-a aşezat necuratul cazanele cu smoala clocotită; pe sub pamânt gâlgâie şi fierbe glodul noroios, mai rece decât ghiaţa, mai negru decât ceaţa; apoi, pe guri căscate prin tot ocolul acestei văi fără de scursoare, ţâşneşte în sus, când de-o schioapă, când de-o palmă, când de-un stânjen şi mai mult; la fiecare gură împrejur s-a durat muşuroi şi balele cătrănite, pe care ucigă-l toaca le scuipă din văgăună, se scurg năclăite de-a lungul moviliţelor, se adună în namol, se usucă în vânt, se crapă de soare şi aştern tot fundul văii cu o humă sura şi jilavă, pe care nu se prinde, Doamne fereşte, nici troscot, nici ciulini”. (Al. Odobescu, Pseudokinegeticos), scrie Adevărul.ro.

loading...

Comentariile sunt închise.