Bizar

VULCANII, arma cu care natura isi arata superioritatea in fata omului

În mai 2010, la o lună după ce vulcanii din Islanda au erupt, în Franța s-au format niște cratere de forma unei rândunici. Producerea acestora s-a realizat instantaneu, acesta fiind determinată de erupțiile din Islanda. Din cauza vaporilor și a particulelor degajate de vulcani, temperaturile au scăzut foarte mult.

Dacă privim în istorie, în anul 1709, în Franța s-a înregistrat un adevărat coșmar și nu numai. În Veneția se putea merge pe jos, pe toate canalele și lagunele. Același lucru în Danemarca și Suedia. Păsările mureau înghețate în timpul zborului, lupii mureau din cauza frigului. După această perioadă friguroasă a urmat pentru populație marea foamete. Toate culturile de plante fuseseră distruse din cauza frigului.

În anul 1709, avuseseră loc, concomitent, mai multe erupții ale vulcanilor. Este vorba despre Fuji în Japonia, Santorin și Vezuviu în Europa. Praful vulcanic acoperise razele soarelui și de aici s-au înregistrat scăderi drastice ale temperaturii. În 8 iunie 1873, vulcanul Laki, care fusese inactiv foarte mulți ani, începe să erupă.  Vulcanul va erupe 50 de zile, iar gura vulcanului avea un diametru de peste 40 de kilometri. Volumul lavei pe secundă era de 2200 metri cubi.

După un an, lava acoperise 565 kilometri pătrați. Praful vulcanic și particulele de gaz degajate de vulcan au făcut să fie temperaturi de iarnă, până în toamna acelui an. Ploaia acidă care a căzut zile întregi a făcut ca 80% din animalele din Islanda să moară. În acel an, 20% din populația Islandei a murit de foame. Numărul vulcanilor activi din lume a crescut simțitor. În perioada 2013-2014, s-au înregistrat cele mai multe erupții vulcanice. Au devenit activi vulcani care erau inactivi de foarte mulți ani. Acești vulcani sunt în Rusia, Indonezia, Hawai, dar mai ales în Alaska.

Ce este important și preocupă pe oamenii de știință este faptul că acești vulcani au redevenit activi, în același timp.
Conform Volcano Discovery, 34 de vulcani erup în acest moment, în lume. Ei degajă o mare cantitate de praf în atmosfera superioară, fenomen care duce la răcirea temperaturii în multe zone ale lumii. Specialiștii consideră că vulcanii sunt puterea cea mai devastatoare de pe planetă. Cel mai studiat, dar și cel mai imprevizibil vulcan din lume este Etna. Are peste 3300 de metri înălțime și este împânzit de senzori, pe care oamenii de știință i-au amplasat în jurul vulcanului, în vederea studierii acestuia.

Vulcanul are capacitatea de a arunca lava la înălțimi foarte mari. Legenda spune că filozoful Empedocle a sărit în craterul acestui vulcan, acum 2500 de ani. În urma sa, nu au rămas decât încălțările lui din fier, pe care vulcanul le-a scuipat în afara craterului. Muntele este așezat exact la punctul de întâlnire dintre placa tectonică europeană și cea africană. Lava urcă de la o adâncime de 30 de kilometri într-un rezervor magmatic situat la 2 kilometrii sub vulcan.
Fluxul de magmă nu se deplasează uniform, ci în puseuri, ca într-o pompă. Folosind senzori seismici, a fost măsurat fluxul de magmă care are un puls de 72 de bătăi pe minut, întâmplător un ritm similar bătăilor inimii.

loading...

vulcano - VULCANII, arma cu care natura isi arata superioritatea in fata omului

În fiecare zi, Etna aruncă în aer un milion de tone de vapori de apă și peste 50000 de tone de dioxid de carbon.  Riscul ca un super-vulcan să erupă există. În SUA , există astfel de vulcani, care sunt mai puternici față de un vulcan obișnuit de o sută de ori.

Cercetătorii sunt preocupații de vulcanii care sunt în Antarctica și Alaska. Ce se poate întâmpla dacă aceștia încep să erupă? Calota glaciară se va topi și…Scenariul este apocaliptic.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top