Voyager 2 a părăsit Sistemul Solar! Iată ce a descoperit acolo

Voyager 2 a părăsit Sistemul Solar! Iată ce a descoperit acolo

După o analiză minuţioasă a informațiilor, oamenii de știința au confirmat. Sondă spaţială Voyager 2 a părăsit sistemul nostru solar și se îndreaptă spre profundul necunoscut al spațiului interstelar. Acest eveniment s-a petrecut în 5 noiembrie 2019, la o distanța de 17,8 miliarde kilometri faţă de Soare.

Voyager 2, o sondă interstelară

Vă reamintim că acum șase ani, sondă spaţială Voyager 1 s-a distrus în momentul în care traversa heliopauza. Ambele sonde spaţiale au fost lansate în anul 1977, cu scopul de a cerceta zonele exterioare sistemului nostru solar. Sonda Voyager 1 a avut un traseu mult mai scurt și a traversat mai rapid sistemul nostru solar. În plus, sondă spaţială Voyager 2 și-a încetinit viteza, în anul 1989, când s-a apropiat de planeta Neptun.

Sonda Voyager 2

După anul 1989, s-a spus că misiunea celor două sonde a devenit interstelară. Niciun om de știința nu a putut să spună cât timp le trebuie celor două sonde spaţiale ca să ajungă în spațiul interstelar. Cu ajutorul unui vânt supersonic de plasmă ionizata, Soarele crează un fel de bulă spaţială în jurul sistemului nostru solar. Această bulă se numește heliosfera, iar limita sa este numită heliopauza.

Oficial, sondă spaţială Voyager 1 a trecut heliopauza în 25 august 2012, la o distanța de 18,1 miliarde de kilometri. Cercetătorii au reușit să confirme aceasta traversare istorică datorită oscilaţiilor de plasmă electronică.

Informații de la marginea Sistemului Solar

Sondă spaţială Voyager 1 a trecut această zonă în momentul în care Soarele atinsese un maxim solar, fenomen care se produce o dată la 11 ani, iar vânturile solare sunt foarte puternice. Voyager 2 a trecut zona în momentul unui minim solar, cu vânturi mai reduse.
Astronomii NASA, utilizând informațiile transmise de cele două sonde spaţiale, au constatat că presiunea în regiunea frontalieră a sistemului nostru solar este mai puternică decât se credea. Totodată s-au constatat modificări ale razelor cosmice, modificări ale densităţii plasmei, încărcăturii particulelor și câmpurilor magnetice.

Din nefericire, în prezent, nicio altă sondă spaţială nu are posibilitatea de a ajunge în heliopauza. Sonda New Horizons a explorat Pluto, la începutul anului 2019, dar nu are suficient combustibil pentru a trece dincolo de sistemul nostru solar.

Pentru a prelungi durata de viața a celor două sonde spaţiale Voyager, specialiştii NASA au hotărât în anul 1990, să oprească funcționarea camerelor video pentru a prelungi durata de viața a bateriilor cu plutoniu.

Voyager 2, scurt istoric

Acum 41 de ani, era lansată sonda spațial Voyager 2. Ultimul comunicat NASA relevă faptul că sonda a parcurs 18 miliarde de kilometri și a ieșit din heliosferă.

Sonda Voyager 2

Heliosfera este un strat extern format din particule de energie ridicată emise de Soare, aflat în jurul sistemului solar. Spațiul geometric ocupat este limitat de interacțiunea cu mediul interstelar, energia particulelor fiind anulată treptat de acesta, până la aria în care viteza se anulează.

Misiunea Voyager 2 a avut drept scop studierea a patru planete gigant, Jupiter, Neptun, Uranus și Saturn. Sonda spațială Voyager 2 este al doilea obiect fabricat de om care a intrat în spațiul interstelar, primul fiind Voyager 1 care a realizat această performanță în anul 2012.

Voyager 2 a fost lansată în anul 1977 și a vizitat cele patru mari planete ale sistemului nostru solar. După doi ani de la lansare, Voyager 2 a transmis primele imagini de pe planeta Jupiter, moment în care au fost descoperite câteva noi inele și trei sateliți.

Imaginile de pe Saturn au fost transmise doi ani mai târziu, în anul 1981. Cinci ani mai târziu, Voyager 2 se apropie de Uranus, unde descoperă 10 noi sateliți. În anul 1989, se apropie de Neptun la o distanță de doar 4950 km.

Voyager 2 se deplasează cu o viteză de 17 km/h. O primă constatare a specialiștilor NASA a fost faptul că, pe măsură ce Voyager 2 se îndepărta de Soare, temperatura era ridicată, situație greu de explicat.

Limita exterioară a heliosferei este numită zona de depleție sau autostrada magnetică care marchează trecerea în spațiul interstelar. În anul 2012, sonda spațială Voyager 1 a intrat în această zonă în care câmpul magnetic acționează ca o autostradă magnetică. Liniile câmpului magnetic formează o spirală în jurul sistemului solar datorită rotației Soarelui.

Voyager 2, drumul spre nicăieri

Din cauza faptului că vântul stelar din afară exercită presiune asupra heliosferei, liniile câmpului magnetic se aglomerează. Particulele provenite de la Soare s-au micșorat în intensitate de o mie de ori, ca și cum ar exista un aspirator uriaș care le absoarbe.

Cele două sonde transporta câte un disc din aur placat cu cupru, cu diametrul de 30 cm, cuprinzând 115 fotografii și o varietate de sunete naturale, ca și mesaje audio înregistrate în 55 de limbi.

Mulți ani, NASA nu a dat informații despre Voyager 2, pentru că ceva neobișnuit se produsese. Codul de transmisie fusese reprogramat de la 0 la 1, iar mesajele erau transmise într-o limbă necunoscută. Kevin Baines a declarat că singura explicație a acestei anomalii este că o forță extraterestră a piratat naveta spațială, modificând codul de transmisie.

Sonda Voyager 2

Ultimele mesaje primite parvin de la o distanță de 15 miliarde de kilometri și sunt transmise la un interval de 17 ore. Voyager 2 a trecut dincolo de planetele Uranus și Neptun. În călătoria sa prin Univers, Voyager a transmis informații prețioase cu privire la o serie de planete.

Jupiter este o planetă înconjurată de un imens inel. Pe suprafața sa se produc furtuni care generează fulgere gigantice, iar în majoritatea sa, suprafața planetei este acoperită de gheață și vulcani activi.

Despre Saturn, Voyager 2 a transmis imagini cu mii de inele care s-au format în jurul planetei. Uranus rămâne o planetă misterioasă, un gigant cu o culoare uniformă, contrar celorlalte planete. Pe de altă parte, Neptun este o planetă acoperită de nori denși. După 40 de ani de la lansarea ei, Voyager 2 a ajuns la granița sistemului nostru solar.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)