Vom înțelege un mesaj străin? Specialiștii susțin că este nevoie de o limbă universală

Vom înțelege un mesaj străin? Specialiștii susțin că este nevoie de o limbă universală

Seth Shostak, un astronom de renume international, a declarat în urmă cu câțiva ani înainte de a Comitetului pentru Știință, Spațiu și Tehnologie Congresul, că în douăzeci de ani vom avea dovezi ale existenței vieții extraterestre. Singura problemă atunci va fi în ce limbă ne vom înțelege cu extratereștrii?

„Ar fi ciudat să fim singuri”, a spus Dan Wethimer, un alt astronom, coleg cu Shostak. Ambii lucrează la proiectul SETI, încercând să detecteze semnalele radio de la alte civilizații inteligente. 

Având în vedere imensitatea Cosmosului, se estimează că există 100.000 de milioane de galaxii, fiecare cu o medie de 100.000 de milioane de stele. Cu siguranță că există viață extraterestră.

 Cu toate acestea, datorită distanțelor cosmice enorme, nimeni nu crede că primul contact ca fi față în față, în stilul unor filme ca Star Trek. Cel mai probabil, vom capta o transmisie radio și astfel vom comunica cu o civilizație extraterestră.

În ce limbă vom comunica?

NASA a publicat pe site-ul său și poate fi descărcată gratuit cartea „Arheologie, antropologie și comunicare interstelară” . În această carte se ridică problema de temelie, în ce limbă vom comunica cu o civilizație extraterestră, cu care nu avem nimic în comun?

Aceasta este una dintre marile probleme, după ce vom capta un mesaj extraterestru. Experții susțin că hieroglifele egiptene pot fi comparate cu un astfel de mesaj. Sau puteau fi până în momentul în care Jean-François Champollion a reușit să le descifreze, în secolul al XIX-lea, cu ajutorul Pietrei Rosetta. Dacă nu exista această piatră, pe care este înscris un text hieroglific și tradus în greacă, nici în ziua de astăzi nu am fi putut să înțelegem ceea ce scriau vechii egipteni.

Loading...

În acest fel se pune problema și în cazul unui mesaj extraterestru. Nu vom putea niciodată să-l înțelegem și eforturile vor fi în zadar.

Ben Finney și istoricul Jerry Bentley, ambii de la Universitatea din Hawaii, sunt de părere că oamenii au probleme să înțeleagă vechile picturi rupestre din peșteri, dar o limbă extraterestră despre care nici nu avem habar cum s-o abordeze.

rp_extraterestru-piramida.jpg

Nu știm dacă extratereștrii percep și conceptualiza realitatea lor similară cu a nostră, cu aceleași categorii cognitive, sau chiar dacă comunică prin canale audio și vizuale“ , spune Richard Saint-Gelais, un profesor de literatură la Universitatea Laval din Quebec. 

Aceasta este o mare problemă și conform specialiștilor ar fi nevoie de o limbă universală. Este imposibil de crezut că o asemenea limbă poate exista, pentru că fiecare civilizație se dezvoltă după alte principii. Acestea sunt de cele mai multe ori imposibil de înțeles sau de acceptat de către o altă civilizație. Astfel, comunicarea în stilul clasic devine o povară, peste care se va trece cu eforturi incredibil de mari. Pentru aceasta este nevoie de întâlnirea față în față și nu de comunicare la distanță.

loading...

Related posts