Take a fresh look at your lifestyle.

VLAHII, TRADIȚII ȘI ISTORIE

0

Vlahii din Serbia au obiceiul de a împărți pâine la parastase și la sărbătorile morților. Pâinea are pe ea cele mai vechi însemne ale lumii. Au fost identificate peste 40 de ideograme reprezentate pe pâinea vlahilor.

Svastica ocupă un loc central, fiind considerată unul dintre cele mai vechi simboluri ale lumii. La vlahii de pe malurile Dunării, svastica este întâlnită în biserici, în cimitire, pe pergamente voievodale, pe broderii.

La pelasgi, svastica era considerată simbolul divinității supreme. Numită și Lusafur, Lucifer, svastica reprezintă grafic planeta Venus, simbol principal în cultul morților la vlahi. Svastica este lumina pe care orice mort o poartă în mână în momentul în care trece prin regatul întunericului spre lumea de dincolo.

Când moare cineva apropiat, vlahii fac o pâine care se numește mous. Pâinea reprezintă simbolul ajutorului pe care-l cer vlahii străbunilor morți, pentru a-l ajuta pe defunct să treacă în lumea de dincolo.

Sărbătoarea morților la români poartă numele de moși. Cuvântul moși este un termen vechi dacic care a supraviețuit romanizării. Specialiștii consideră că mous derivă din cuvântul moș.

Loading...

Pe pâinea numită mous există două simboluri, svastica și crucea cu lună nouă. Sufletul care ia forma unei păsări trebuie să treacă prin șapte vămi. Există tradiția ca la capătul mormântului să fie sădit un pom fructifer pentru ca sufletul care ia formă de pasăre să se poată odihni în acel pom.

În anul 1185, vlahii reușesc sub conducerea a trei frați, Petru, Asan și Caloian să obțină autonomia ținutului lor pe care l-au numit Țaratul bulgarilor, vlahilor și grecilor cu capitala la Târnovo. Cei trei frați aveau să construiască impunătoare cetate Târnovgrad, care a fost considerată a treia Romă. Cetatea se întinde pe o suprafață de 110000 metri pătrați.

VLAHII,

Prima atestare a unei acțiuni militare vlahice datează din anul 1066, atunci când vlahii conduși de Niculiță și Berevoi se revoltă pentru a-și păstra drepturile în păstorit.

loading...