Descopera

Viteza luminii, evoluția teoriei și fapte interesante

Viteza luminii  este de exact 299 792 458 metri pe secunda. Acest număr a fost descoperit în urma unui experiment complex, în care s-au folosit lasere, ceea ce a dus la concluzia că experimentul este incontestabil.

Viteza luminii și evoluția teoriei

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost fascinați de lumină. Anticii credeau că viteza luminii este infinită. Această teorie a fost contrazisă de Aristotel, care susținea că aceasta nu are cum să fie infinită prin argumente filozofice. În acele vremuri nu exista tehnologie cu care să se măsoare o asemenea viteză sau să se definească constanta.

Isaac Beeckman, în anul 1629, a realizat primul experiment tangibil pentru măsurarea vitezei luminii. În acea perioadă, la modă era detonarea prafului de pușcă atunci când se realiza un experiment. Astfel, specialistul a așezat mai multe oglinzi la distanțe diferite de locul exploziei și diverși oameni trebuiau să observe potențialele diferențe în acele oglinzi. Experimentul nu a avut succes și a fost declarat neconcludent.

Astronomul danez Ole Römer a avansat o teorie nouă şi serioasă în ceea ce priveşte viteza luminii. Acesta a făcut un experiment care îl făceau pe cel al lui Galilei să pară unul de şcoală primară. Römer a observat că un experiment ar trebui întotdeauna să implice spaţiul cosmic. Astfel, el şi-a concentrat observaţiile pe mişcarea planetelor, anunţând rezultate inovatoare la data de 22 august 1676.

Chiar dacă teoria lui Römer este eronată, iar James Bradley a descoperit o valoare mai exactă a vitezei luminii în 1729, astronomul danez va rămâne în istorie ca cel care a demonstrat pentru prima oară faptul că viteza luminii nu este infinită, mai ales că el s-a folosit de o planetă aflată la o distanţă de 780 de milioane de kilometri de Pământ.

Fapte interesante

Un an lumină este distanţa pe care lumina o străbate într-un an. Este aproximativ 9,5 trilioane de kilometri sau 5,88 trilioane de mile.

loading...

Cel mai îndepărtat obiect este la o distanţă de 13,3 miliarde de ani lumină şi este galaxia MACS0647, lumina începându-şi călătoria la începutul formării universului.

Soarele este la o distanţă de 149 milioane de kilometri de Terra. Unei raze de lumină îi trebuie doar 8 minute şi 20 de secunde pentru a ajunge aici.

Următoarea stea cea mai apropiată este Proxima Centauri, la o distanţă de 4,2 ani lumină. Este posibilă călătoria cu viteza luminii?

viteza luminii - Viteza luminii, evoluția teoriei și fapte interesante

Teoria relativităţii a lui Albert Einstein sugerează că acest lucru este imposibil. Teoria sa a demonstrat că dacă un corp îşi măreşte viteza, îşi măreşte şi masa relativă. La o viteză ca cea a luminii, masa relativă trebuie să fie infinită (sau aproape de infinit), de asemenea, energia energia corpului trebuie să fie infinită pentru a o propulsa, lucru, cel puţin deocamdată, imposibil.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top