Mozaic

Vinul, curiozități despre o băutură istorică

Vinul nu este o băutură oarecare, ci una cu un bagaj istoric incredibil. Vinul a fost considerat elixirul vieții și Hipocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, l-a introdus în numeroase cure de vindecare ale unor boli.

Cel mai vechi vin din lume

Una dintre cele mai interesante descoperiri realizate de arheologi este faptul că vinul se producea în urmă cu peste 7000 de ani. Cea mai veche distilerie de vinuri din lume se afla în în munţii Zagros din Iran. Aici s-au descoperit numeroase urme ale vinului și în acest fel s-a ajuns la concluzia că în peșterile din în munţii Zagros oamenii străvechi produceau vin.

În 1922, când mormântul lui Tutankhamon a fost deschis, alături de el au fost găsite îngropate sticle de vin a căror eticheta era atât de bine realizată încât s-ar putea încadra, chiar şi în prezent, în regulile de tipărire ale unor ţări moderne.

Obiceiuri străvechi

Obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din Roma antică. Acest lucru se realiza pentru ca oamenii să se asigure că nu vor fi otrăviți. Atunci când se ciocneau paharele, stropii săreau dintr-un pahar în altul și așa s-ar fi răspândit otrava și la cel care ar fi otrăvit băutura.

Femeilor le era interzis să bea vin în Roma antică, iar dacă era prinse de soțul lor în timp ce săvârșeau acest „delict”, aceștia aveau dreptul prin lege ca să le ucidă.

În Egiptul Antic nu se consuma vin roșu. Egiptenii credeau că acesta provine din sângele oamenilor morți pe câmpurile de luptă, iar starea de euforie o asociau cu răzbunarea zeilor.

loading...

Cum se face vinul?

Specialiștii ne spun că există diferite tipuri de vin, create prin diverse procedee. De exemplu, acum 5000 de ani vinul cel mai bun sau apreciat era extrem de dulce, în timp ce în zilele noastre cel sec este la modă.

Ordinele călugăreşti, precum Cistercienii şi şi Benedictinii au păstrat şi au inovat arta vinificaţiei în timpul Evului Mediu. Datorită cercetărilor şi eforturilor lor neobosite noi avem astăzi o astfel de tehnologie vinicolă aprofundată.

În Vietnam întâlnim cel mai ciudat mod de preparare a unui sortiment de vin. Dacă ajungeți acolo și doriți să aveți parte de senzații tari, atunci cereți ospătarului un pahar de vin de cobră. Această băutură se prepară din vin de orez și sânge de șarpe care va fi tăiat chiar în fața voastră pentru a vă asigura că e proaspăt.

Care este cel mai bun vin?

 

Cel mai vechi, dar și cel care se potrivește perfect cu mâncarea consumată. Vinul, atunci când este potrivit cu mâncarea, formează un al treilea gust.

vin - Vinul, curiozități despre o băutură istorică

Toate vinurile au gust de fructe. Foarte rar, vinurile au gust de struguri, precum vinurile Muşcat sau Concord. Germanii au inventat Eiswein, un vin făcut din struguri îngheţaţi.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top