Take a fresh look at your lifestyle.

Viitorul sumbru al planetei noastre

Viitorul planetei noastre este luat în calcul de către oamenii de știință și astfel s-a ajuns la concluzia că mai multe evenimente pe termen lung pot produce crize biologice pe Terra. Aceste evenimente pot fi produse de factorii chimic de la suprafața planetei, răcirea treptată a interiorului planetei, interacțiuni cu diverse obiecte din sistemul solar sau o creștere constantă a luminozității Soarelui. Dar cel mai periculos factor care poate pune viața în pericol este dezvoltarea fără precedent a tehnologiei, care în viitor poate produce dezechilibre incredibile în ecosistem.

Începutul actualei crize biologice este în mare măsură pusă în cârca dezvoltării tehnologice și se preconizează că efectele sale pot dura până la 5 milioane de ani. În același timp tehnologia poate duce la dispariția definitivă a vieții lăsând planeta în ritmul său lent de dezvoltare a evoluției.

Analiza unei perioade de sute de milioane de ani arată că diverse evenimente celeste aleatorii pot provoca diverse extincții în masă. Acestea includ impactul cu meteoriți sau comete de dimensiuni considerabile, explozii solare devastatoare sau chiar explozia unei supernove pe o rază de 100 de ani lumină de la Terra. De asemenea, cercetătorii susțin că mai multe perioade glaciare vaste se pot produce fie din cauza încălzirii globale sau a altor evenimente aleatorii.

Un aspect de luat în calcul este și procesul de mișcare al continentelor, care în următorii 250-300 milioane de ani va duce la formarea unui singur continent.

Axul Pământului va fi supus unor modificări importante, conform previziunilor pe termen lung, în următorii 1.5-4.5 miliarde de ani oscilațiile pot ajunge chiar și până la 90°.
În următorii 4 miliarde de ani, luminozitatea Soarelui va crește constant, nivelul radiațiilor solare devenind unul insuportabil pentru ca viața să continue. Acest fenomen va determina scăderea drastică a dioxidului de carbon și peste 600 de milioane de ani fotosinteza realizată de copaci și plante nu se va mai putea petrece. Tendința este clară, toate plantele de pe Terra vor dispărea definitiv. Următoarea etapă este dispariția animalelor, iar Terra va rămâne o planetă moartă.

terra

Loading...

Peste 1,1 miliarde de ani, luminozitatea Soarelui va crește cu 10% ceea ce va determina fenomenul efectului de seră umed , care duce la evaporarea oceanelor. Acest fenomen va produce şi dizolvarea atmosferei. După 4 miliarde de ani, temperatura interioară a planetei va crește considerabil, fapt pentru care nimic nu va mai putea exista pe Terra. Abia după 7.5 miliarde de ani soarta planetei va fi pecetluită definitiv, atunci când pur și simplu va fi înghiţită de Soare, care va fi intrat în faza de gigant roșu. Astfel, viața planetei noastre, cât și existența sa fizică va fi pur și simplu istorie. Mai devreme sau mai târziu, orice ființa sau obiect din acest univers își găseşte sfârșitul.

 

loading...

Comentariile sunt închise.