Take a fresh look at your lifestyle.

Vietati de origine extraterestra lumineaza coastele Oceanului Pacific din Japonia?

O fotografie, înfăţişând anumite vietăţi care emană o lumină albastră, ridică semne de întrebare în sânul opiniei publice. Pe plaja Toyama, Japonia, au apărut nişte obiecte ciudate care provoacă un spectacol fascinant în miez de noapte.

Dacă controversele născute de această fotografie au sugerat ca unele persoane cred că vietățile din imagine sunt de origine extraterestră, sau chiar deșeuri radioactive, lucrurile stau cu totul altfel. Un soi de calmari, extrem de rari, care vânează la suprafața Oceanului Pacific atunci când soarele este la asfințit, se încarcă cu lumină şi produc fenomenul cunoscut sub numele de bioluminiscența.

Bioluminiscența este procesul biologic de producere a luminii de către organismele vii. În organismele bioluminescente se sintetizează o substanță fotogenă numită luciferină, care sub acțiunea O2 și a enzimelor catalizatoare se oxidează. Reacția este exotermă, iar modificarea energiei libere este folosită pentru a excita o moleculă la o stare foarte bogată în energie. Pentru revenirea moleculei astfel excitate la starea de bază se produce o emisie de lumină.

Calmarii luminează cu ajutorul unui mușchi situat în zona dorsală, iar lumina albastră îi protejează de prădători, însă, spectacolul pe care îl oferă este de-a dreptul senzațional.

loading...