Victime ale intoleranței religioase: Socrate și Giordano Bruno

Victime ale intoleranței religioase: Socrate și Giordano Bruno

Procesul lui Socrate a rămas celebru în Antichitate. A fost acuzat de coruperea de tineri, negarea divinităților ancestrale și practici nepermise de religie. În anul 399, el este condamnat la moarte. Despre procesul și moartea sa au scris doi dintre iluștrii săi discipoli, Platon și Xenofon.

Mulți dintre marii avocați atenieni s-au oferit să-l apere în fața tribunalului, însă el a refuzat.

Ca orice mare imperiu, atenienii după perioada de apogeu au avut o perioadă de decădere. Învinși de peloponezieni și spartani, ei pierd supremația maritimă. Atena avea să se confrunte cu o criză financiară majoră și cu tensiuni politice. În toată această perioadă au existat mai multe tentative de lovituri de stat.

Helie era un tribunal format din 6000 de persoane care erau numite prin tragere la sorți. Procesul a avut loc ca urmare a unor plângeri făcute de trei dintre discipolii săi.

Capetele de acuzație au fost în număr de trei, respectiv, lipsa de credință în Dumnezeu, credința în alte divinități și coruperea tinerilor.

501 jurați au participat la procesul său. 350 dintre aceștia l-au considerat vinovat pe Socrate. Cu toate că i s-a permis să suțină un discurs în care să se apere, Socrate a refuzat.

Loading...

A fost condamnat la moarte. Cât timp a rămas în închisoare, Socrate a refuzat să evadeze, cu toate că a avut această posibilitate. Refuzul său se baza pe faptul că nu poate încălca legile statului atenian. La vârsta de 70 de ani, moare după ce a băut cianură.

În 25 mai 2012, fundația Alexandre Onassis a organizat un nou proces prin care a fost restabilită reputația marelui filosof.

Giordano Bruno

Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru opiniile sale care nu puteau fi acceptate de biserică. El susținea că Maria, mama lui Iisus, nu putea să fie fecioară după naștere, credea în reîncarnare, iar lumea nu fusese creată de Dumnezeu.

Giordano Bruno

El susținea că Universul este infinit și nu este creația lui Dumnezeu și că Soarele nu este un astru unic în Univers.

Ideile sale revoluționare contraveneau dogmelor religioase. El a fost considerat eretic și ars pe rug, în februarie 1600.

loading...

Related posts