Mistere

Stiinta

Viata ar putea sa existe pe satelitul lui Jupiter, Europa!

3views

Anul 2012 a fost destinat  descoperirilor pe care rover-ul Curiosity le-a efectuat pe Marte. Descoperiri au existat, însă nu suficient de mari încât să bulverseze lumea așa cum o cunoșteam până înainte ca rover-ul să aterizeze pe Marte. Cu toate acestea, astronomii avertizează că o altă planetă reprezintă un punct major de interes pentru omenire și că trebuie cercetată într-un timp viitor cât mai scurt.

Oamenii de știință sunt de părere că satelitul lui Jupiter, Europa, ar putea să întrunească condițiile necesare vieții. Astfel, cu puțină șansă,omuleții verzi” ar putea să trăiască nestingheriți pe acest satelit natural care are un diametru de doar 3000 km.

David Senske, de la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NSA, a propus constituirea unei sonde spațiale, Clipper, care să fie trimisă cât mai repede spre Europa pentru a o cerceta mai în amănunt. Se presupune că satelitul lui Jupiter este acoperit de un strat subțire de gheață sub care există un întreg ocean planetar. În apele acestui ocean se poate să existe diverse forme de viață, care își duc existența fără să fie afectate de condițiile aprige de la suprafața planetei.

europa

Misiunea se va intitula Europa Clipper și se va ridica la un cost de circa 2 miliarde USD. Clipper ar putea fi lansat spre Europa în 2021 și va avea ca misiune survolarea satelitului, cât şi culegerea datelor necesare pentru trimiterea unui vehicul care să străpungă stratul de gheață și să descopere primele forme de viață din Univers.

Un fapt important care îi face pe specialiști să creadă că Europa are viață este energia de care beneficiază satelitul datorită forței mareice, o consecinţă a atracţiei gravitaţionale exercitate de planeta Jupiter. Aceasta îi conferă o sursă enormă de energie, ceea ce face ca temperatură, dar și reacțiile chimice de sub stratul de gheață să fie importante pentru menținerea vieții.

Loading...
loading...