VETURIA GOGA, CONTROVERSATA DRAGOSTE A LUI OCTAVIAN GOGA

Povestea de dragoste dintre Veturia Mureșan și Octavian Goga a fost controversată și tumultoasă. Veturia era de meserie soprană. Mulți au numit-o privighetoarea lui Hitler sau marea doamnă a dictaturii antonesciene.

Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc la Sibiu, atunci când Veturia avea 13 ani, iar Goga avea 15 ani și era elev la liceu. Dragostea dintre cei doi nu s-a concretizat printr-o relație, fiecare văzându-și de parcursul său.

La vârsta de 19 ani, Veturia se căsătorește cu un preot ortodox. În anul 1905, Goga se va căsători cu fiica unui bogătaș din Ardeal, pe nume Hortensia.

Veturia a avut parte de o educație de excepție, în anul 1909, fiind decorată de regele Carol care o considera privighetoarea Ardealului.
La scurt timp după ce s-au căsătorit, cei doi s-au regăsit și între ei a început o relație clandestină. Relația extraconjugală nu a putut fi ținută secret mult timp.

Victor Eftimiu scria că Veturia a fost obsesia vieții lui Goga, dar și un adevărat blestem. Până să se căsătorească cu Veturia, Goga a completat trei jurnale, în care și-a notat gândurile de dragoste către Veturia.

Loading...

În anul 1920, după divorț, Goga îi scria Veturiei, mi-am câștigat libertatea, ți-o dau ție. Ca să poată divorța, soțul Veturiei a primit un post de episcop. După căsătorie, Veturia a renunțat la cariera de soprană și s-a mutat la Ciucea, unde s-a ocupat cu amenajarea conacului.

În anul 1938, cei doi hotărăsc să ridice la Ciucea un mausoleu al iubirii, unde să fie înmormântați amândoi. Veturia dorea ca mausoleul să fie ridicat de Brâncuși. Pentru că acesta a tergiversat începerea lucrărilor, a fost contactat Matei Cantacuzino. Lucrările au durat 20 de ani, Goga nu mai apucând să vadă lucrarea terminată.

Goga a murit în 7 mai 1938, în parcul conacului de la Ciucea, în urma unui accident cerebral. A fost înmormântat la cimitirul Bellu, iar după ce a fost terminat mausoleul, rămășițele au fost transferate la Ciucea.

Strănepotul lui Goga, scriitorul Mircea Goga, scria despre Veturia că a fost o femeie malefică. Căsătoria cu Goga a fost, în opinia lui, o misiune dată se serviciile secrete germane. Se spune că în anul 1914, Veturia a fost racolată de aceste servicii, când se afla în Germania. Ea ar fi fost spioana lui Hitler, și-a trădat țara și chiar este responsabilă de moartea lui Goga.

VETURIA GOGA

Veturia a reușit să salveze conacul de la Ciucea de ocupația nemțească și de comuniști. În final, el a fost donat statului român. Veturia a murit în anul 1979 și a fost înmormântată la Ciucea.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și