VELICA, MAREA DRAGOSTE A LUI MIHAI VITEAZUL

Mihai Viteazul a mai fost numit si Printul nebun. A dus o politica ambiţioasa si nesupusa. In plan personal, a avut o viaţă la fel de zbuciumata. A fost căsătorit cu Doamna Stanca cu care a avut doi copii, Florica si Nicolae.

Cu toate acestea, relaţiile sale extraconjugale au fost notorii. Dintr-o relatie cu o femeie din Targsor, Tudora, a avut o fiica, Marula, pe care a recunoscut-o oficial. A existat un hrisov care avea sa fie prilej de proces intre cele doua fiice ale sale.

Marea sa dragoste a fost Velica, o ardeleanca blonda si frumoasa. Voievodul se afisa cu amanta sa in toate imprejurarile si spre disperarea sotiei sale o aducea si la Targoviste, acolo unde voievodul si sotia sa isi aveau resedinta.

La inceput, Velica i-a fost traducatoare in discutiile voievodului cu Sigismund Bathory. Mai tarziu, intre cei doi a fost o relatie amoroasa intensa.

Relatia dintre cei doi a facut inconjurul Europei. Nicolae Iorga scria ca Velica a fost stapana Ardealului prin iubire. Nobilii ardeleni erau nemultumiti de faptul ca Velica se implica in afaceri, dar si in treburile politice.

Loading...

In anul 1599, Velica isi zicea Doamna Velica, titlu acordat numai sotiilor de voievozi. Pe sigiliul ei personal figura si pajura heraldica valaha.

MIHAI VITEAZUL

Un agent imperial scria in anul 1599, toate treburile tarii le are in mana o jupaneasa romanca, maritata cu Fabio Genga, cu care se tine Voda in stiinta tuturor, pana intr-atat, incat el a poruncit sotului, sub pedeapsa cu moartea, sa nu aiba de-a face cu dansa.

In anul 1600, infrant si obosit, Mihai Viteazul ia drumul pribegiei. Doamna Stanca si fiul ei Nicolae sunt luati ostateci in cetatea Fagarasului.
Nicolae Iorga a ridicat un bust in memoria Doamnei Stanca, pe care a scris, acici a suferit toate umilintele si amenitarile, pentru ca a cerut dreptate neamului sau, chinuita si vesnic nemangaiata sotie a lui Mihai Viteazul, Doamna Stanca.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și