Istorie

VELICA, MAREA DRAGOSTE A LUI MIHAI VITEAZUL

Mihai Viteazul a mai fost numit si Printul nebun. A dus o politica ambiţioasa si nesupusa. In plan personal, a avut o viaţă la fel de zbuciumata. A fost căsătorit cu Doamna Stanca cu care a avut doi copii, Florica si Nicolae.

Cu toate acestea, relaţiile sale extraconjugale au fost notorii. Dintr-o relatie cu o femeie din Targsor, Tudora, a avut o fiica, Marula, pe care a recunoscut-o oficial. A existat un hrisov care avea sa fie prilej de proces intre cele doua fiice ale sale.

Marea sa dragoste a fost Velica, o ardeleanca blonda si frumoasa. Voievodul se afisa cu amanta sa in toate imprejurarile si spre disperarea sotiei sale o aducea si la Targoviste, acolo unde voievodul si sotia sa isi aveau resedinta.

La inceput, Velica i-a fost traducatoare in discutiile voievodului cu Sigismund Bathory. Mai tarziu, intre cei doi a fost o relatie amoroasa intensa.

Relatia dintre cei doi a facut inconjurul Europei. Nicolae Iorga scria ca Velica a fost stapana Ardealului prin iubire. Nobilii ardeleni erau nemultumiti de faptul ca Velica se implica in afaceri, dar si in treburile politice.

In anul 1599, Velica isi zicea Doamna Velica, titlu acordat numai sotiilor de voievozi. Pe sigiliul ei personal figura si pajura heraldica valaha.

loading...

MIHAI VITEAZUL - VELICA, MAREA DRAGOSTE A LUI MIHAI VITEAZUL

Un agent imperial scria in anul 1599, toate treburile tarii le are in mana o jupaneasa romanca, maritata cu Fabio Genga, cu care se tine Voda in stiinta tuturor, pana intr-atat, incat el a poruncit sotului, sub pedeapsa cu moartea, sa nu aiba de-a face cu dansa.

In anul 1600, infrant si obosit, Mihai Viteazul ia drumul pribegiei. Doamna Stanca si fiul ei Nicolae sunt luati ostateci in cetatea Fagarasului.
Nicolae Iorga a ridicat un bust in memoria Doamnei Stanca, pe care a scris, acici a suferit toate umilintele si amenitarile, pentru ca a cerut dreptate neamului sau, chinuita si vesnic nemangaiata sotie a lui Mihai Viteazul, Doamna Stanca.

loading...
1 Comment

1 Comment

 1. Ștefan Dumitrache

  13 octombrie 2017 at 11:39

  Este trist că scrieți despre istorie deși evident ,nu o cunoașteți.
  1. Velica avea dreptul la pajura valahă fiindcă a fost soția lui Vlad Voievod ( nepot al lui Alexandru II Mircea și Petru Șchiopul, văr primar cu Mihnea Turcitul), domn al Țării Românești între 20 iulie și 5 august 1589. Se căsătoriseră la Tecuci, în 1587, nuntă la care au participat peste 3000 de boieri din Țara Românească și Moldova, nobili din Transilvania și Polonia, un trimis al sultanului.
  2. Velica nu era ardeleancă. Era fiica vel-vornicului Ioan Norocea din Răzvad și a domniței Stanca, fiica lui Mircea Ciobanu și a celebrei doamne Chiajna.
  3. Nu o aducea la Târgoviște, pentru că era căsătorită cu Fabio Genga, din porunca lui Sigismund Bathory. Acesta din urmă voia să-l facă pe Genga voievod al Țării Românești, iar prin căsătoria cu o văduvă de domn, dar și nepoată a unui cuplu domnesc, considera că poate avea o oarecare legitimitate.
  4. La Alba Iulia a fost ținută la curte, nu la Târgoviște.
  Concluzie: mai citiți înainte de a scrie prostii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top