Veleda: Preoteasa germană care i-a făcut pe romani să tremure

Veleda: Preoteasa germană care i-a făcut pe romani să tremure

Veleda nu numai că a profețit victoria poporului ei împotriva Romei, dar a fost și ea adorată ca o zeiță. Între anuu 69 și 70 d.Hr. – după ce Augustus a devenit primul împărat al Imperiului Roman, dar înainte de finalizarea Colosseumului Roman și de distrugerea orașului Pompei – Veleda a văzut toate aceste lucruri. Născută în tribul Bructeri, Veleda s-a dovedit un dușman formidabil pentru romanii invadatori.

Problema germană

Încercarea romană de a cuceri Germania a avut o mulțime de probleme de-a lungul deceniilor. Pe de o parte, generalul roman Germanicus a câștigat gloria militară pe Rin, iar pe de altă parte, germanii au masacrat peste 10 la sută din întreaga armată romană în bătălia din Pădurea Teutoburg.

Cu alte cuvinte, zona cunoscută atunci ca „Germania” s-a dovedit a fi un ghimpe pentru împărații Julio-Claudieni.

Veleda

Un trib care a pus multe probleme a fost Bructeri, care locuia în nord-vestul Germaniei. Adversarii de multă vreme ai Romei, și-au învins dușmanii la Teutoburg în anul 9 d Hr.

În 69 d.Hr., germanii au profitat de luptele politice din Roma în urma sinuciderii împăratului Nero. Un ofițer roman pe nume Gaius Julius Civilis, născut în tribul german Batavi, s-a revoltat. Bructeri i-a venit în ajutor și a contribuit la distrugerea a mai multor legiuni.

Veleda, preoteasa autoritară

În istoriile sale, cronicarul roman Tacitus – care a început cronicizarea istoriei romane la aproximativ 30 de ani de la Revolta lui Batavi – a descris-o pe Veleda drept „o fată a tribului Bructeri, care deținea o putere extinsă”.

Scrierile sale au arătat cât de neobișnuit era Veleda – cel puțin în comparație cu înțelegerea cititorului despre cum trebuia să acționeze o femeie din primul secol. Trimițându-i cadouri valoroase, Civilis i-a arătat cât de mult o aprecia și o respectă pe preoteasa Valeda.

Potrivit lui Tacitus, spre deosebire de romanii „civilziați”, germanii „barbari” au dat mai multor femei puteri profetice și, pe măsură ce superstiția a crescut, le-au ridicat la rangul de zeitate. ”Aceste femei aveau putere absolută și au condus triburile germanice într-o manieră forte. Una dintre ele a fost Valeda.

Cu toate acestea, Veleda s-ar putea să nu fie chiar numele real al eroinei noastre. Unii istorici susțin că Veleda a fost o interpretare latină a titlului celtic veleta, care înseamnă „profeție”. Sau, poate, numele ei a provenit de la cuvântul germanic waldon , care înseamnă „a avea putere”.

Profet dar și conducător desăvârșit

Virtuțile Veledei nu s-au limitat doar la supranatural. Ea și-a luat foarte în serios rolul de lider al unui guvern rebel, lucrând alături de Civilis pentru a arbitra un conflict între tribul Tencteri și așezarea romană din Colonia, care a devenit actuala Colonia.

De fapt, potrivit lui Tacitus, oamenii din Colonia au cerut-o în mod special pe Veleda ca să medieze conflictul. În cadrul negocierilor, Veleda a ajutat la consolidarea alianței lui Civilis cu Colonia.

Veleda

Și alte triburi germanice au recunoscut-o pe Veleda drept conducătorul care poate ține piept Romei. Dar Veleda nu a fost doar un conducător, ea a avut numeroase viziuni asupra vremurilor care vor urma, și din acest motiv, se presupune, că triburile germanice au ridicat-o la rangul de zeitate.

În conformitate cu acest titlu, femeia a locuit într-un turn înalt și doar rudele sale puteau s-o viziteze. Ea le transmitea acestora răsunsurile la întrebările pe care i le adresau supușii săi.

În anul 77 d. Hr. romanii au capturat-o pe Valeda. Cel care a avut această misiunea a fost Rutilius Gallicus. După ce au capturat-o, popoarele germanice și-au pierdut inima și au devenit vulnerabile, iar femeia a fost trimisă în exil. Exilul s-a petrecut la Ardea, la câțiva kilometri la dus de Roma.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)