Veganismul, istoria unui cult! 5 oameni celebri care nu au consumat carne

Veganismul sau vegetarismul integral este un mod de viața, o adevărata filosofie. În anul 1944, era fondată Vegan Society de către Donald Watson. Doi ani mai târziu, este publicată prima carte de reţete culinare vegan. În anul 2013, termenul vegan este introdus în dicționarul francez. Tot atunci, în Franța, în cadrul Programului național de nutriţie, medicii atrăgeau un semnal de alarmă acestui mod de viața și la riscurile la ca se supune un vegan.

Ce este veganismul?

Alimentaţia de tip vegan exclude carnea, peştele, crustaceele, moluştele, ouăle, laptele, mierea. Veganii considera că au recurs la acest tip de alimentaţie din motive morale, etice, spirituale, culturale, religioase.

Încă din anul 2012, mai multe organizații și asociaţii din lumea întreaga au susținut închiderea abatoarelor. Statisticile arată ca într-un an, subt ucise peste 60 miliarde de animale terestre și peste 1000 miliarde de animale marine pentru consum.
Dacă privim în istorie, în Grecia Antică, Pitagora s-a opus în mod public uciderii animalelor domestice. El a refuzat să consume carne și să poarte haine ţesute din lana. La rândul său, Platon vorbea despre consumul de carne care transforma locuinţele în locuri insalubre, iar carnea poate transmite multe boli.

Veganismul

Cei care nu consumau carne erau consideraţi eretici

Pentru romani, era o glorie sacrificiul animalelor. În Evul Mediu, cei care nu consumau carne erau consideraţi eretici.
În India, hinduşii au respect faţă de animale, ei refuzând să ucidă și să consume carne. Conform conceptului de metempsihoza, sufletul se reincarnează într-un corp uman, animal sau vegetal. În alte religii, este permis consumul de carne, acesta fiind un mod de a supraviețui.
Leonardo da Vinci s-a opus public consumului de carne. El a scris despre respectul pe care îl are faţă de animale care ajunge până în farfuria să.

Celebrul scriitor Kafka a fost vegetarian în ultima perioadă a vieții sale. El scria, pot să mă uit liniștit la peştii din acvariu, pentru că știu că nu îi voi mânca. Lev Tolstoi a fost un vegetarian înflăcărat. Considera uciderea animalelor o crimă faţă de Dumnezeu. În anul 1891, a scris eseul Primul pas, care este considerat o biblie a vegetarianismului. Alimentaţia sa era formată din terci de ovăz, pâine, fructe și legume.
Steven Rosen scria în una din cărțile sale, omul se roagă pentru iertare, dar el nu este dispus să o ofere altora. Atunci de ce să aștepte el iertarea de la Dumnezeu?

5 oameni celebri din istorie care au renunțat la carne

Vegetarianismul devine din ce în ce mai vizibil și tot mai mulți oameni aleg acest stil de viață. Dar ideea de a nu mai mânca carne nu este una nouă pentru că oamenii au ales acest stil de viață încă din cele mai vechi timpuri. Iată câțiva dintre cei mai celebri vegetarieni din istorie.

Veganismul

Pitagora

Numele filosofului antic Pitagora de Samos (570-c 500-490 î.Hr.) este atât de strâns legat de ideea de a nu mânca carne și pește, încât până când cuvântul vegetarianism a fost inventat în anii ’40, astfel de diete erau adesea numite ” Pitagorean „.

Problema este că Pitagora nu a lăsat nici o scriere și nu există nicio prezentare detaliată cu privire la dieta sa. Multe surse spun că Pitagora și adepții săi au urmat o dietă restrictivă care nu includea carnea. Există însă o confuzie cu privire la particularitățile dietei.

Matematicianul și filozoful Eudoxus al lui Cnidus din secolul al IV-lea scria că Pitagora a refuzat să mănânce orice tip de carne și chiar, a mers atât de departe, încât nu se împrietenea niciodată cu vânătorii și măcelarii. Aristotel și Aristoxenus spun că Pitagoreenii consumau o anumită cantitate de carne și că restricțiile lor erau limitate la anumite animale sau anumite părți ale animalelor din motive ritualice.

Sfântul Antonie din Egipt

În creștinismul timpuriu au existat o serie de grupuri vegetariene și semi-vegetare. Un vegetarian notabil a fost Sf. Anthony din Egipt, un pustnic religios din secolele III-IV, care este de obicei considerat inițiator al monahismului creștin organizat.

Motivațiile lui St Anthony de a nu mânca carne ar putea să nu fi fost aceleași cu cele ale vegetarienilor moderni. Ca și ceilalți asceți religioși, el a evitat orice lucru care a dăruit confort sau plăcere, în slujba atingerii purității spirituale. El a practicat de asemenea celibatul, privarea de somn și postul.

Veganismul – Leonardo da Vinci

Ar trebui să facem un lucrul responsabil și să spunem că vegetarianismul lui da Vinci nu a fost niciodată dovedi. Dar există unele dovezi că ar fi fost vegetarian. În primul rând, există o scrisoare contemporană care îl descrie pe Leonardo da Vinci refuzând să mănânce carne.

Este o scrisoare a exploratorului italian Andrea Corsali către Giuliano de ‘Medici (patronul lui Leonardo) care îi descrie pe vegetarienii pe care Corsali i-a întâlnit în India: „Unii necredincioși numiți Guzzarati sunt atât de blânzi încât nu se hrănesc cu nimic care are sânge și nu permit nimănui să rănească vietățile, la fel ca Leonardo da Vinci.”

Veganismul

Veganismul – Mahatma Gandhi

Marele lider indian și activist politic a fost vegetarian din copilărie, fiind crescut într-o familie din Vaishnava Hindu. care practica vegetarianismul.

În adolescență, totuși, Gandhi s-a îndepărtat de tradițiile familiei sale, fumează și uneori mănâncă carne. Gandhi și-a reafirmat angajamentul față de vegetarianism în timp ce studiază dreptul în Anglia și apoi rămâne fidel acestei practici pentru toată viața sa.

Lev Tolstoi

Una dintre figurile cele mai responsabile pentru creșterea mișcării vegetariene în secolul al XIX-lea a fost autorul rus Lev Tolstoi . În ultimele trei decenii ale vieții sale, Tolstoi s-a dedicat propriei versiuni mistice a creștinismului, care s-a axat pe pacifism și anarhism.

Pacifismul lui Tolstoi a respins violența atât împotriva animalelor, cât și împotriva oamenilor. În introducerea cărții Eticii dietă , de Harold Williams (ediția engleză publicată în 1883), Tolstoi a relatat o vizită la un abator, unde a asistat la suferința animalelor și la indiferența măcelarilor, care păreau să fie desensibilizați față de brutalitatea de care dădeau dovadă la locurilor de muncă.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)