Vedele, nemurirea sufletească înseamnă uniunea cu Dumnezeu

Vedele, nemurirea sufletească înseamnă uniunea cu Dumnezeu

Nemurirea sufletească este un subiect controversat în societatea occidentală. El a fost pe deplin înțeles în India Antică și este prezentat în Vede precum uniunea cu Dumnezeu sau cu Creatorul.

Vedele sunt considerate cele mai vechi texte religioase din lume. Au o vechime de peste 3500 de ani. Ele sunt o colecție de imnuri, incantaţii magice, povești mitologice dramatice.

Cercetătorii au pus accent pe mesajul pe care îl transmit, dar au fost interesaţi să afle cine sunt autorii acestor texte. Hinduşii sunt convinşi că textele au fost scrise de divinităţi și transmise direct înţelepţilor.

Vedele, creația zeilor


Una dintre cele mai puternice culturi antice a fost cea care a trăit pe actualul teritoriu al Indiei. Mulți consideră că vedele sunt creaţii non-umane, motiv pentru care au fost numite sruti, ceea ce se aude. Hinduismul este cunoscut ca fiind Legea eternă, credința în înțelepciunea atemporală.

Cu toate că sunt de o importanța extraordinară, mult timp, aceste texte au fost ignorate de cercetători. Probabil că frica de necunoscut și de schimbarea perspectivei globale, i-a făcut reticenţi. Cele mai interesante pasaje se referă la speciile extraterestre care au vizitat cu regularitate Terra.

nemurirea sufletească

Textele descriu cele două tipuri de nave cosmice care utilizau o tehnologie excepţională și care puteau fi controlate cu puterea minţii, devenind invizibile, au vizitat planeta noastră. În texte, se mai spune că împăratul Rama s-a urcat într-o astfel de navă și a zburat până la cer.

Vedele descriu nemurirea sufletească precum uniunea cu Dumnezeu


Vedele descriu nemurirea sufletească ca fiind comuniunea cu divinitatea, iar sinele al cărui simbol este Om, este Domnul Omniscient. Sinele nu se naște și nu moare, este etern și nepieritor. Lăcaşul sufletului este inima.

Hinduşii considera inima ca fiind un lotus cu o 101 nervi care pornesc spre al doilea lotus care este creierul. Precum omul și umbră, Sinele are umbră sa, Prana, care intra în trup la naștere, pentru că dorinţele din viețile anterioare să se materializeze în prezent.

Prana este o formă de energie care are memorie și rămâne intactă în spaţiu-timp. Prana sălăşluieşte în ochi, nas, urechi, gura și nervul din centrul coloanei vertebrale. Nervul din centrul coloanei se deschide în momentul morții și îl conduce pe muribund spre o altă naștere.
Un text din Vede prezintă momentul morții prin patru adevăruri. Acestea sunt, ești nepieritor, realitatea este neschimbătoare, ești sursa vieții și ai drum drept spre lumină.

Prin reîncarnare omul se unește cu spiritul cosmic


Orașul Varanasi este situat pe malul fluviului Gange și este considerat o Mecca a Indiei.

Cel puțin o dată în viață, un hindus trebuie să meargă în pelerinaj. Varnasi este și locul unde se incinerează cele mai multe cadavre, după care cenușa este aruncată în Gange. Se spune că acolo începe nemurirea sufletească.

Nemurirea sufletească

Credințele cu privire la viața viitoare și ritualurile de înmormântare ale hindușilor nu sunt diferite din cele din perioada vedica și brahmana. Indienii cred în existența a șapte lumi superioare și a șapte lumi inferioare. În lumea sufletelor celor drepți, aceștia trec prin etape de reîncarnare.

nemurirea sufletească

Înainte de a-și da sufletul, muribundul este așezat pe un strat de iarbă. În gura lui se varsă un lichid în care este dizolvat praf de santal. Cadavrul este înfășurat într-o pânză albă și așezat pe butuci, iar deasupra se pun paie. Focul se aprinde din gura mortului.

Mulți hinduși cred că o femeie a cărui soț a murit, nu trebuie să mai trăiască. Până nu demult, femeile erau arse de vii alături de cadavrele soților. În prezent, sunt lăsate în viață, dar alungate de acasă. Cele mai multe și-au găsit refugiu în orașul Vrindavan, situat la o sută de kilometri de New Delhi. Peste 20000 de văduve trăiesc în acest oraș, izolate din punct de vedere social și religios.

Hinduismul, cea mai veche religie din lume


Hinduismul este una dintre cele mai vechi religii din lume. Peste un miliard de persoane practică această religie care are la bază texte teologice, filosofice și mitologice. Cele mai importante sunt Vedele care au fost scrise în anul 1800 î.Hr. Veda în limba sanscrită înseamnă cunoaștere.

Vedele sunt patru la număr, imnuri pentru laudă, pentru cântece, sacrificii și vrăji. Hinduismul este considerat o religie politeistă. El conține câteva mii de zei. Cel mai important este Brahma, creatorul Universului. El este reprezentat cu patru chipuri și patru brațe, simbol al materiei, spiritului, puterii, forței.

Vișnu este Zeul cel blând, păstrătorul Universului. El se poate întrupa în animal sau în om și are ca simbol un disc care reprezintă energia divină.

Șiva este distrugătorul Universului. El are ca simbol cercul de foc și o tobă care reprezintă creația.

Pentru hinduși, karama reprezintă un concept fundamental. Karma este legea morală a cauzei și a efectului. Conceptul universal al karmei se reduce la reîncarnare. După moarte, sufletul nemuritor se reîncarnează în alt trup. Noul trup al sufletului depinde de faptele pe care omul le-a făcut în cealaltă viață.

Ciclul vieții și al morții se numește samsara care aduce plăceri efemere omului. După un anumit număr de reîncarnări, omul se unește cu spiritul cosmic.

Religie fără întemeietor uman


Hinduismul este singura mare religie din lume fără un întemeietor uman. Hinduismul se bazează pe numeroase principii, la prima vedere ciudate, dar care dincolo de acest aspect par a avea o consistență solidă puternică. De asemenea, această religie pune oamenii în directă legătură cu natura.

Pentru un occidental care face o călătorie în India, multe lucruri sau obiceiuri par de neînțeles, la prima vedere. Chiar și în marile orașe poți întâlni pe străzi vaci, animale venerate de hinduși. Hinduismul este una dintre cele mai vechi religii, peste 4000 de ani vechime, și are peste 330 milioane de zei. Este a treia dintre cele mai mari religii ale lumii, și predomină în India și Nepal.

Zeul suprem al religiei este Brahma, care îmbracă trei forme, creatorul, păstrătorul și distrugătorul. Vedele sunt principalele texte ale hinduismului. Textele susțin că, în afară de Brahma, totul este o iluzie. Țelul suprem al unui hindus este să devină una cu Brahma, adică să atingă nemurirea sufletească.

Vaca, încarnarea Mamei divine

Pentru hinduși, a mânca carne de vită este absolut interzis. A mânca carne este ca și cum ți-ai devora propi copii. De asemenea, este interzis consumul de ouă, de pește și de câteva legume. Carnea de berbec și de pui sunt permise.

Revelația hindusă este eternă

Hindușii cred că timpul este ciclic și veșnic, la fel ca cele patru anotimpuri. Erele sunt succesive, fiind numite de aur, argint, cupru, fier. Cu fiecare epocă, calitățile se diminuează, ajungându-se în epoca cea mai de jos, cea a fierului. Aceasta este marcată de materialism, ipocrizie, cruzime.

Clasa sacerdoțală este formată din brahmani, care susțin puterea impersonală. Principiul care guvernează lumea este curgerea naturii, adevărul metafizic. Hinduismul este guvernat de norme de comportament sociale, întărite de ritualuri.

nemurirea sufletească

Pentru hinduși, Universul este o sferă, un ou cosmic în care se află raiuri, iaduri, oceane, continente, toate fiind concentrice.
Samsara este starea ciclică a vieții.

După fiecare etapă a vieții, urmează reîncarnarea într-o altă formă de viață, ființă, plantă, animal sau mineral. Corpul este o anvelopă pe care sufletul îl părăsește pentru a se reîncarna într-o altă formă, superioară sau inferioară, în funcție de faptele din viață.

Varnassi, Mecca Indiei


Varnassi este situat pe malul fluviului Gange și este cel mai reprezentativ loc pentru arderea morților. În Varnassi, indienii merg în pelerinaj cel puțin o dată în viață.

Conform tradiției, focul purifică sufletul care a trăit într-o carcasă, corpul, plină de vicii. Femeile nu participă la acest ritual, ele rămân acasă unde plâng mortul. Focul este aprins de fiul cel mare al defunctului, iar cenușa este aruncată în Gange.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)