Vascul lupta impotriva bolilor si aduce bucurie in casa

Cine nu cunoaşte acea plantă care trăieşte ca semiparazit pe foioase şi conifere, fixată cu ajutorul rădăcinilor sale sugătoare şi împrăştiate şi pe care n-o mai putem îndepărta din viaţa noastră graţie puterii sale tămăduitoare?

Ea creşte sferic pe ramurile plantei-gazdă. Frunzele veşnic verzi sunt pieloase. Fructele, în forma unor bobite, sunt albicioase, puţin sticloase, în interior vâscoase şi lipicioase.  Vâscul a fost o plantă de leac şi farmece încă de pe vremea strămoşilor noştri. Este învăluită de mister, druizii  o considerau o plantă sfântă, un leac universal ce putea să înlăture orice rău.

Preoţii o tăiau cu cuţite şi seceri de aur în cadrul unor ceremonii festive. Vechii medici naturişti foloseau vâscul ca un mijloc excelent şi cu acţiune sigură în combaterea epilepsiei.

Frunzele şi tulpinile micuţe, care se taie mărunt pentru a fi uscate, se culeg numai de la începutul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie şi în lunile martie şi aprilie. În celelalte luni vâscul n-are putere de leac.

Vâscul influenţează pozitiv funcţionarea întregului sistem glandular şi realizează performante excelente în stimularea metabolismului. În acelaşi timp, acţiunea sa asupra pancreasului este atât de bună, încât la o cură continua de ceai de vâsc diabetul îşi pierde cauza apariţiei. Oamenii care suferă de tulburări cronice de metabolism ar trebui să facă o dată încercarea de a bea în mod regulat timp de cel puţin o jumătate de an ceai de vâsc. Dacă aveţi tulburări hormonale, recurgeţi la vâsc – veţi obţine un rezultat extraordinar. În acest caz se prescriu minimum 2 ceşti pe zi, una băută dimineaţa şi una seara.

Loading...

Vâscul este un leac excepţional contra arteriosclerozei, este foarte apreciat şi recomandat în apoplexie, la care rareori s-ar mai fi ajuns dacă s-ar fi băut înainte în mod regulat ceai de vise. Dacă s-a ajuns totuşi la un atac de apoplexie, se beau timp de 6 săptămâni zilnic câte 3 ceşti, timp de 3 săptămâni zilnic câte 2 ceşti şi timp de 2 săptămâni zilnic câte 1 ceaşca, şi anume prima ceaşcă înainte şi după micul dejun, a doua ceaşcă înainte şi după masa de prânz, iar a treia ceaşcă înainte şi după cină, de fiecare dată numai câte o jumătate.

Vâscul este leacul cel mai stimulant al funcţiunii cardiace şi circulatorii. În grave tulburări circulatorii nu poţi înceta să tot recomanzi vâscul. Întrucât vâscul are substanţe active care normalizează funcţionarea întregului organism, el produce inimaginabilul – adică scade tensiunea arterială la hipertensivi şi o creşte la hipotensivi.

Se calmează astfel inima agitată şi se fortifica activitatea cardiacă, vâscul având efect cardiotonic. Toate fenomenele secundare legate de o tensiune arterială anormală – cum ar fi congestia cerebrală, senzaţiile de ameţeală, vâjiitul în urechi şi tulburările de vedere – sunt îndepărtate. Vâscul contracarează, în acelaşi timp, toate afecţiunile cardiace, aşa că se poate afirma pe drept cuvânt că este de un ajutor indispensabil în toate tulburările cardiace şi circulatorii. Epoca noastră contemporană, în care se trăieşte într-un ritm rapid, care impune oamenilor cele mai mari solicitări şi îi stresează cu o criză de timp violenta, are realmente nevoie de astfel de ajutoare.

 De altfel, ar trebui efectuată măcar o dată pe an o cură de 6 săptămâni cu ceai de vâsc, astfel: Se beau timp de 3 săptămâni câte 3 ceşti pe zi, timp de 2 săptămâni câte 2 ceşti pe zi şi timp de 1 săptămâna câte 1 ceaşca pe zi. Circulaţia sângelui şi tensiunea arterială s-au refăcut în aceste 6 săptămâni. Pentru că starea bună să se menţină constant, ar fi propice că timp de un an să se bea în continuare în fiecare dimineaţă câte 1 ceaşca cu ceai de vâsc.

Normalizarea circulaţiei sângelui aduce după sine o încetare a dereglărilor menstruale, mai ales a menoragiilor (a hemoragiilor menstruale puternice), precum şi a metroragiilor postpartum (de după naştere). În cadrul indispoziţiilor din timpul menopauzei, însoţite de palpitaţii, stări de agitaţie, anxietate şi insuficientă respiratorie, ceaiul de vâsc ar trebui administrat câţiva ani la rând. Toate aceste stări neplăcute dispar şi femeia nu mai are senzaţia că se afla la menopauza.

Sucul proaspăt de vâsc poate înlătura sterilitatea femeii. Vâscul trebuie spălat bine şi presat, cât e încă în stare umedă, cu ajutorul storcătorului electric. Se iau din acest suc câte 25 picături în puţină apă, dimineaţa pe stomacul gol, 1/2 oră înainte de micul dejun, şi seară înainte de culcare.

vasc

Mod de folosire

Prepararea ceaiului: Ceaiul de vâsc se pregăteşte doar că extract rece. Se pune peste noapte la macerat 1 linguriţă (cu vârf) de vâsc în 1/4 litru de apă, dimineaţa se încălzeşte uşor şi se filtrează. Dacă este necesară o cantitate mai mare pe zi, atunci ceaiul ar trebui să fie păstrat într-un termos clătit în prealabil cu apă fierbinte sau să fie încălzit de fiecare dată în bain-marie.

Tinctura: Picături de vâsc gata preparate se pot cumpăra de la farmacie.

Suc proaspăt: Frunzele şi tulpinile proaspete sunt spălate şi presate în stare umedă cu ajutorul storcătorului electric.

Prepararea alifiei: Bobitele proaspete, albe ale vâscului sunt amestecate (la rece) cu untura de porc, până ce se formează o alifie (se foloseşte extern la degerături).

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și