Take a fresh look at your lifestyle.

Vasali Arkhipov, omul care a salvat planeta de la un razboi mondial nuclear

Războiul Rece nu a însemnat doar tensiuni economice și sociale dintre SUA și URSS, ci și momente în care un război nuclear putea să înceapă în orice moment. Un astfel de episod s-a petrecut în timpul crizei rachetelor cubaneze, unde timp de 13 zile omenirea s-a aflat la un pas de un război mondial nuclear.

Decizia inspirată a unui singur om, Vasali Arkhipov, comandantul flotei de submarine ruseşti de la aceea vreme, a făcut posibilă evitarea unui conflict mondial de proporții catastrofice.

Arkhipov se afla la comanda flotei rusești de submarine, care se îndrepta cu toată viteza spre Cuba. Submarinele erau dotate cu arme nucleare, fapt necunoscut de soldații ruși și nici chiar de Arkhipov. Aceste arme speciale erau asemănătoare cu cele detonate la Hiroshima și Nagasaki. Acest detaliu denotă situația dramatică în care se putea afla omenirea dacă un război mondial se declanșa.

La vremea aceea submarinele noastre era înarmate cu «arme speciale», aşa le cunoşteam noi, nu le ştiam de rachete cu focoase nucleare. La vremea aceea nici nu ne puteam imagina că transportăm torpile nucleare„, a declarat, potrivit sursei, Viktor Mikhailov, fost navigator secund pe submarinul rusesc B59.

Flota rusească era conștientă că navele americane porniseră la vânătoare și orice mişcare suspectă se termina cu deschiderea focului. Măsura subversivă era unica opțiune pentru submarinele rusești, care au stat pentru mai mult de o săptămâna sub apă, iar în interiorul vaselor temperatura ajunsese la circa 60 de grade celsius. Marinarii aveau mâncarea raționalizată și aveau dreptul la un singur pahar de apă pe zi.

Loading...

La un moment dat americanii au decis să mărească presiunea asupra rușilor și au lansat în apă grenade de avertizare. Această mișcare era menită să-i facă pe ruși să creadă că războiul a început și să iasă la atac expunându-se. Singurul detaliu pe care americanii nu îl cunoșteau era faptul că armata rusească dacă deschidea focul cu armele nucleare nimic nu mai rămânea din flotă. Într-un moment de panică, Valentin Savitsky, căpitanul de pe B59 a ordonat ca toate submarinele ruseşti să îşi lanseze torpilele nucleare, fiind convins de faptul că războiul începuse deja.

Atunci a intrat în scena mintea luminată a lui Vasali Arkhipov, care a refuzat să respecte ordinele primite fiind convins că este o diversiune americană. Intuiția și curajul lui Arkhipov au salvat omenirea la un crud război mondial, pentru că dacă rușii ar fi deschis focul, adevărata Apocalipsa s-ar fi așternut pe întreaga planetă.

Vasali Arkhipov a devenit astfel omul care a salvat planeta de la cel mai crunt război mondial pe care l-ar fi putut experimenta. Gestul făcut de soldatul rus a fost unul de-a dreptul eroic și ar trebui introdus în cărțile de istorie drept salvatorul planetei. Vasali Arkhipov a murit în 1998 din cauza expunerii îndelungate la radiaţii.

loading...

Comentariile sunt închise.