Medicina alternativa

Varza alba, leguma diabeticilor

Varza poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr foarte mare de boli. Este bogată în provitamina A, vitaminele C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor.

Varza este o legumă foarte puţin calorică, în schimb figurează printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile din exterior).

Prin fierbere însă se pierde cam 30-40 % din conţinutul de vitamina C. Varza este foarte bogată şi în vitamina E: 2-7 mg la 100 g, 200 grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E şi A.

E benefică în prevenirea cancerului de colon, a celui de stomac, dar şi de plămâni, esofag şi rect. Conţinutul în minerale şi oligoelemente este deosebit: calciu, magneziu, fier, iod, cupru, mangan, sulf.

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant şi tonifiant şi este preferabil să se consume în stare crudă. Prezintă proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante la nivelul ţesuturilor.

Are acţiune antiseptică pulmonara importantă şi proprietăţi expectorante. Favorizează metabolismul glucidelor şi absorbţia oxigenului în celule. Diminuează tumorile, asigurând eliberarea toxinelor.

Este antidepresiva, antidiareica, antiscorbutica, antiseptică, depurativa. Este recomandată în regimul pentru diabetici. Varza restabileşte flora intestinală şi contribuie la creşterea numărului de hematii (în special varza albă).

De aceea, este recomandată în: astenii, îmbătrânire prematură, demineralizări. Afecţiunile care se tratează cu varză sunt: ulcere varicoase, anemie simplă, afecţiuni bronho-pulmonare, TBC, ulcer gastric şi duodenal, colita ulceroasă, angina, laringita, sinuzita, infecţii cutanate, nevroză, insolaţii, stări congestive cerebrale, nevralgii, diabet.

Extern, varza se foloseşte sub formă de cataplasme în entorse, nevralgii faciale, guta, abcese, furuncule, afecţiuni ale gambelor (varice, flebita, arterita).

loading...
To Top