Mistere din Romania

VĂRATEC, MĂNĂSTIREA CTITORITĂ DE FEMEI PENTRU FEMEI

Mănăstire Văratec este cea mai mare mănăstire de maici din România. Acolo viețuiesc peste 400 de maici. Construcția mănăstirii a început în anul 1808. Într-un document se spune că mănăstirea a fost ridicată cu sprijinul stariței Olimpiadii.

Doamna Elenco Paladi a dăruit trei moșii, maica Elisabeta Balș a dăruit moșia Vulturești, maica Safta Brâncoveanu a dăruit moșiile Osica și Vlăduleni.

Mănăstirea Văratec este printre puținele mănăstiri care nu a fost ctitorită de un domnitor. În cazul de față, femeile sunt cele au hotărât ridicare mănăstirii.

În anul 1781, stareța Olimpiada, fiică de preot, primește misiunea de a ridica un schit la Văratec. În anul 1808, începe ridicarea mănăstirii. O construcție din piatră zugrăvită in alb.

În cimitirul mănăstirii se află mormântul Veronicăi Micle, trecută la cele veșnice în anul 1889. După moartea lui Eminescu în 15 iunie, în 3 august aceasta decide să încheie socotelile cu viața. S-a sinucis cu arsenic. Avea 39 de ani.

Relația dintre cei doi a fost una tumultoasă, cu trădări și gelozie. Veronica s-a născut în același an cu Eminescu. La vârsta de 14 ani îl întâlneşte pe profesorul Micle care avea 44 de ani.

loading...

În anul 1872, atunci când îl cunoaște la Viena pe Eminescu, era mamă a doi copii. Conform mărturiilor Virginiei Micle, mama sa a avut un copil cu Eminescu care a fost născut mort.

Titu Maiorescu s-a opus relației dintre cei doi, considerând că Veronica este o ușuratică și că îi va aduce numai neplăceri marelui poet. Istoricii susțin că atitudinea pe care a avut-o Maiorescu s-a datorat și faptului că Veronica și mama sa au depus mărturie într-un proces în care Maiorescu fuse acuzat că și-ar fi hărțuit o elevă.

V%C4%82RATEC - VĂRATEC, MĂNĂSTIREA CTITORITĂ DE FEMEI PENTRU FEMEI

Cele două au susținut că faptele sunt reale. Răzbunarea lui Maiorescu va fi una pe măsură. A căutat să-i despartă pe cei doi prin toate mijloacele. Aventura pe care Veronica avea să o aibă cu Caragiale avea să pună capăt relației dintre ea și Eminescu.

loading...
To Top