VAN GOGH, LA MARGINEA RAȚIUNII

În anul 1973, muzeul Van Gogh din Amsterdam dedica o expoziție nu picturilor realizate de celebrul pictor, ci bolii de care Van Gogh a suferit o bună parte din viața sa. Nimicitoarea boală l-a făcut să se sinucidă într-un câmp de grâu în apropiere de Auvers sur Oise.

Expoziția, prin documentele prezentate, a încercat să facă lumină în tenebrele vieții marelui pictor. Expoziția s-a intitulat La Marginea rațiunii, Van Gogh și boala sa și a prezentat scrisori ale pictorului, dar și documente, mărturii ale apropiaților săi, privind boala sa.

În anul 1888, Van Gogh era într-o perioadă în care picta neîncetat, moment în care face cunoștință cu un alt mare pictor, Paul Gauguin. În prima fază, cei doi încearcă o colaborare, care se va dovedi dificilă, cei doi având păreri diferite în ceea ce privește pictura.

Timp de două luni, cei doi au locuit în aceeași casă, încercând să pună bazele unei asociații avangardiste. Conform documentelor vremii, scandalul dintre cei doi a început și din cauza faptului că Van Gogh a încercat să profite de banii lui Gauguin.

Ca urmare a unei discuții violente pe care cei doi au avut-o, în 23 decembrie 1888, Van Gogh hotărăște să-și taie o ureche. Conform unui desen și a unei scrisori descoperite în anul 1930, aparținând medicului care l-a îngrijit, acesta și-a secționat întreaga ureche cu minuțiozitate și nu lobul așa cum s-a crezut mult timp.

După această macabră operațiune, Van Gogh împăturește ureche și pleacă la Rachel, o prostituată pe care o frecventa. Este descoperit de poliție după două zile.

Loading...

Doi critici de artă germani au avansat teoria conform căreia cel care ar fi tăiat urechea ar fi fost Gauguin.

Expoziția prezintă mai multe scrisori datate 1888-1890, între Van Gogh și fratele său, Theo. Relațiile dintre cei doi erau violente, textele scrisorilor relevând acest lucru.

Cu toate că trecea printr-o perioadă grea, în momentele de nebunie își înghițea tuburile de vopsea, Van Gogh pictează cele mai colorate și mai vii tablouri, în ultimele luni de viață.

Sărac, izolat, bolnav, Van Gogh își găsește refugiul în brațele unei prostituate. Conform unor scrisori, neavând bani, Van Gogh nu mânca 2-3 zile la rând. Era foarte slăbit, dinții încep să-i cadă, este cu moralul la pământ. În această situație, mentalul clachează.

VAN GOGH

Cu două zile înainte să se sinucidă, primește o scrisoare de la fratele său care îi descrie situația financiară dezastruoasă în care se află. În 27 iulie 1890, Van Gogh se sinucide prin împușcare, într-un lan de grâu.

După moartea sa, Gauguin a pictat în mai multe rânduri flori de floarea soarelui, ca omagiu adus lui Van Gogh.

loading...

Comentariile sunt închise.