Urzica: Panaceul tineretii vesnice

Un medic a arătat odată într-un discurs la radio că urzica – numită şi urzică-creaţă, urzică-mare sau urzică-de-pădure – este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem. Deci dacă oamenii ar ști ce efect tămăduitor are, n-ar mai cultiva decât urzici. Din păcate sunt foarte puţini cei care cunosc acest lucru.

Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina şi frunzele şi terminând cu florile. Încă din antichitate se bucura de multă apreciere. Albrecht Durer (1471-1528) a pictat un înger care zboară către tronul Atotputernicului ţinând urzica în mâna. Preotul elveţian Kunzle arata în scrierile sale că urzica ar fi fost distrusă de mult dacă nu s-ar fi autoapărat urzicând; insectele şi alte animate ar fi făcut-o de mult să dispară.

Am putut sfătui odată pe o mamă a şapte copii, care de la ultima naştere tot făcea eczeme, să bea ceai de urzici. În scurt timp acestea au dispărut, la fel şi durerile de cap care o chinuiau şi ele tot de-atunci încoace. Întrucât urzica ajută în cazuri de nisip la rinichi şi în urină, iar eu am presupus că femeia ar avea după ultima naştere probleme cu rinichii, am sfătuit-o să bea acest ceai. Mână în mână cu bolile renale merg adesea durerile puternice de cap. În scurt timp au dispărut atât eczema cât şi migrenele. Eczemele, având de cele mai multe ori o cauză internă, trebuie tratate din interior cu plante care curăţă sângele. Urzică este cea mai bună plantă de leac depurativa şi hematopoietica. Având şi o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zahărului din sânge). El vindeca şi bolile şi inflamaţiile căilor urinare, precum şi retenţia urinara patologică Având în aceiaşi timp şi efect uşor laxativ, este recomandabil mai cu seamă pentru o cură de primăvară.

De când am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cură de patru săptămâni cu ceai de urzici, primăvară din plantele tinere şi toamna după otavă, când răsar iarăşi fire tinere pretutindeni. Beau dimineaţa pe stomacul gol 1 ceaşcă, 1/2 oră înainte de micul dejun şi 1-2 ceşti pe parcursul zilei, înghiţitură cu înghiţitură. Şi ceaiul dinaintea micului dejun trebuie băut în înghiţituri mici, pentru a-i mări efectul.

După o astfel de cură de ceai mă simt extraordinar de bine şi am de fiecare dată senzaţia că pot realiza de trei ori mai multe lucruri ca până atunci. Familia mea şi cu mine n-avem nevoie de ani de zile de medicamente, iar eu mă simt plin de mobilitate şi tinereţe. De altfel, ceaiul nu-i deloc rău la gust. Se bea fără zahăr. Cei sensibili pot însă adăuga ceva muşeţel pentru îmbunătăţirea gustului.

Loading...

În medicină populară, cura cu ceaiul de urzici este propusă pe o durată de mai multe săptămâni în afecţiunile hepatice. biliare şi splenice (chiar în căzui tumorii la splina), la secreţii abundente ale stomacului şi aparatului respirator, la crampele şi ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale şi bolile de piept Pentru a menţine valoroasele substanţe active, ceaiul se prepară doar prin opărire. Ca mijloc profilactic însă, se bea o singură ceaşca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor şi în viroze şi infecţii bacteriene.

De la o anumită vârstă încolo se diminuează cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stări de oboseală, chiar epuizare, omul se simte bătrân şi cu mai puţină putere de muncă. În acest caz, urzica proaspătă care conţine fier, poate fi folosită cu mare succes. Ea ne ajută să depăşim acest punct critic. După o cură de urzici ne simţim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia şi puterea de muncă ne revin, renaştem şi înflorim vizibil.

O tânără femeie din Urfahr a venit odată la mine, anemică, bolnavă de stomac şi vezicula biliară”. Ca fenomen secundar permanent manifesta dureri puternice de cap. Am sfătuit-o să recurgă la ceaiul de urzici. După un timp am întâlnit-o din nou în mod întâmplător. Radiind de fericire, mi-a povestit ce repede o ajutase urzica. Întreaga ei familie s-a îndreptat de atunci spre această plantă medicinală.

În hidropizii, urzica ajuta prin extragerea puternică a apei din ţesuturi şi cavităţile naturale ale corpului. Datorită substanţelor sale active hematopoietice, este de folos şi în cloroze, anemii şi alte boli grave ale sângelui. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes şi contra leucemicei (a se vedea articolul despre ..Leucemie”). Celor ce suferă de orice fel de alergie (şi guturaiul de fin intra aici), le recomand să bea ceai de urzici o perioadă mai îndelungată.

Urzica anihilează predispoziţia la răceli şi combate afecţiunile artritice şi reumatice. O doamnă din Eichstatt a stat timp de trei ani sub tratament medical, având sciatica şi dureri puternice. În decursul a jumătate de an a scăpat de dureri, după ce a făcut 6 băi complete de urzici cu câte 200 grame de plante.

Cu câtva timp în urmă am făcut cunoştinţă cu o femeie de circa 50 de ani care trebuia să poarte peruca din cauza părului foarte rar. I s-ar fi distrus astfel şi ultimele rădăcini de păr. Am sfătuit-o să se spele pe cap cu infuzie de urzici proaspete şi suplimentar cu infuzie din rădăcini de urzici. Mi-a urmat sfatul şi s-a putut vedea pe săptămâna ce trecea cum părul s-a regenerat, începând să crească şi să se îndesească din nou. Foarte binefăcătoare pentru orice par este tinctura de urzică, pe care ne-o putem face singuri din rădăcini de urzici scoase din pământ primăvara sau toamna (a se vedea la ,,Moduri de folosire”: ,,Spălatul pe cap” şi Tinctura de urzică”). Eu însumi îmi masez zilnic pielea capului cu această tinctura, pe care o iau cu mine chiar şi în excursii sau când călătoresc ca să ţin prelegeri. Efectul este evident: pielea capului n-are mătreaţa; părul este des şi mătăsos, cu un luciu frumos.

Urzica ajuta excelent şi în arterita. Mulţi oameni suferind de această boală ar putea să scape de o amputare de picior dacă ar face la timp bai de picioare cu rădăcini de urzici (a se vedea ,,Moduri de folosire”).
Orice spasm, indiferent de unde provine, induce tulburări ale irigaţiei sangvine În această situaţie se recomandă spălaturile şi băile cu infuzie de urzici. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul special al stenozei mitrale. Se apleacă bustul deasupra căzii, se spala regiunea inimii cu infuzie călduţă de urzici, masând uşor în acelaşi timp.
O femeie din Bavaria în vârstă de 51 de ani a suferit timp de 28 de ani de pe urma unei fistule. Profesorul consultat a considerat o operaţie ca fiind problematica, întrucât fistula era plasată pe obraz, pe osul molar, în anul 1978, această femeie nefericită s-a adresat unui tămăduitor, care i-a arătat mai ales foarte multă înţelegere. I-a prescris alimentaţie vegetariană cu fructe şi legume crude şi gimnastică respiratorie. Starea ei a devenit mai suportabilă, fără a fi însă vorba de o însănătoşire. În mai 1999, a început să adune primele urzici proaspete, bând zilnic 3 ceşti cu ceai amestecate de fiecare dată cu 1 linguriţă de bitter suedez. A scris: ,,După exact 14 zile, fistula mea din obraz se vindecase şi nu mai aveam nici o durere.

Aud tot mereu cu bucurie despre cât de mulţi oameni au cunoscut şi simţit asupra propriului lor organism puterea lecuitoare a urzicii. Astfel, mi-a scris de curând o femeie că luni de-a rândul a băut zilnic ceai de urzici. Nu numai că a scăpat de orice senzaţie de oboseală, de epuizare, în ciuda muncii grele de zi cu zi, dar i-a dispărut şi o bătătură purulenta, care îi pricinuise nişte dureri ce se întindeau până în coapsă, de care n-avusese însă timp să se îngrijească din cauza muncii excesiv de împovărătoare; la fel şi o ciupercă la unghii, la a cărei îndepărtare prin operaţie nu se putea decide. Da, aşa poate ajuta buna urzică depurativă şi hematopoetică pe care oricât aş recomanda-o, tot n-ar fi suficient. O altă femeie mi-a scris că urzica a vindecat-o de o eczemă care o chinuise ani de zile. Astfel de scrisori sunt raze de lumină în viaţa mea. Ele mi-au arătat că ne putem baza pe bunele noastre plante de leac, oriunde le-am folosi.

Odată a venit la mine, plângând, un bărbat mai vârstnic. Cu trei ani în urmă se îmbolnăvise de gripă. De atunci, urina sa era maro închis şi suferea de nişte dureri de cap insuportabile. Nu i-au folosit nici numeroasele medicamente administrate, nici injecţiile (în ultimul timp în regiunea capului). Dimpotrivă, migrenele au devenit tot mai acute, încât omul era în pragul sinuciderii. l-am dat curaj, îndrumându-l spre urzicile proaspete. Urma să bea 2 1/2 litri de ceai, repartizaţi pe parcursul întregii zile. După patru zile m-a anunţat telefonic că durerile de cap îi trecuseră total. Ceva mai târziu mi-a transmis printr-o femeie că se simte mai bine acum decât înaintea gripei. Folosiţi şi dumneavoastră urzicile proaspete, tinere, în special primăvara, şi faceţi cu ele o cură depurativa ! Vă veţi minuna de efectul lor binefăcător.

O călugăriţă din ordinul Elisabetinelor din Klagenfurt mi-a urmat, de asemenea, sfaturile şi s-a mirat de rezultatul obţinut. Pete, care nu voiau să se vindece, apărute în regiunea abdominală şi lombară şi însoţite de mâncărimi puternice, au dispărut în timpul cel mai scurt, datorită ceaiului de urzici şi a unei diete pentru ficat. Şi la alt caz asemănător ajutase rapid ceaiul de urzici.

Dintr-o scrisoare din Dellach Tn Karnten aleg următoarele rânduri: ,,Vă mulţumesc din toată inima şi Dumnezeu să vă aibă în pază pentru ajutorul inestimabil de care am avut parte datorită sfaturilor dumneavoastră. În decursul bolii mele care a durat 19 ani am fost internată prin toată Austria în multe clinici de neurologie. Nici un medic nu mi-a putut spune ce am de fapt, darmite să-mi fie de vreun folos. O săptămână întreagă am băut ceai de urzici şi ca printr-o minune boală a trecut de parcă nici n-aş fi avut-o vreodată. Din faptele menţionate reiese cât de repede ne pot ajuta plantele noastre medicinale. Este adevărat că aici nu este suficientă o ceaşcă pe zi, ci, în bolile grave, trebuie să se bea minimum 2 litri în timpul zilei, în înghițituri mici.

Un om de afaceri mi-a povestit că-şi ia în excursii şi călătorii de afaceri ceai de urzici într-un termos, căci se încrede orbeşte în performanţele sale şi în ajutorul său. Nu numai că-ţi taie cel mai bine setea, dar te şi înviorează şi-ţi alungă orice oboseală.

Încă o indicaţie deosebită: În sciatici, lumbago, nevrite la braţe şi picioare, se freacă foarte u s o r locurile dureroase cu o urzică proaspătă. La sciatică, de exemplu, se atinge foarte încet piciorul cu planta proaspătă, începând de la gleznă, pe partea exterioară până la şold, iar pornind de aici, de-a lungul părţii interioare a piciorului până la călcâi. Acest lucru este repetat de 2 ori, iar în încheiere se trece urzica de la şold în jos peste şezut. Se procedează la fel şi cu alte porţiuni afectate. La urmă se pudrează pielea pe locurile respective.

urzica

Nu trebuie oare să mulţumim Domnului pentru îndurarea LUI de a ne fi dăruit o atât de miraculoasă plantă medicinală? În viaţa lor trăită rapid, oamenii trec pe lângă ea nepăsător, preferând să recurgă la calmante şi sedative, care sunt luate excesiv. Dar adesea nu pot ajuta în mod real decât bunele noastre plante de leac, căzute din păcate în uitare.

În final aş vrea să mai adaug o întâmplare care m-a impresionat în mod deosebit. În orăşelul nostru am făcut cunoştinţă cu o bătrână care mi-a povestit că medicul constatase că are tumori canceroase la stomac. Nu se putea decide să se opereze din cauza vârstei înaintate. Atunci cineva a sfătuit-o să bea ceai de urzici. Când s-a dus la medic după un timp, acesta a întrebat-o mirat: ,,V-aţi operat? Dar nu se vede nici o cicatrice!” Excrescenţele dispăruseră complet şi ferneia a putut beneficia de un amurg sănătos al vieţii. Nu trebuie să ajungem atât de departe. Niciodată nu se poate forma ceva malign, dacă pe lângă faptul că o preţuim pe bună noastră urzică, îi asimilăm puterea minunată, în intervale regulate de timp, sub forma ceaiului.

Încă un sfat bun: Începeţi chiar astăzi o cură de urzici. Planta uscată o găsiţi în orice magazin specializat. Invitaţi plantele noastre medicinale iar în casă! Echipaţi-vă primăvara cu foarfece şi mănuşi şi ieşiţi la aer liber, în natura lui Dumnezeu! Este o mare plăcere să culegi urzicile singur, sub cerul liber al Domnului! Cu cât sunt utilizate mai proaspete, cu atât mai mare este, conform experienţei, reuşita curativă. Gândiţi-vă atunci şi la o provizie pentru iarnă, în vederea căreia ar fi cel mai bine să culegeţi urzicile de lună mai. Bucuraţi-vă să puteţi face astfel singuri ceva în folosul sănătăţii dumneavoastră!
Un cititor din Westfalen scrie: ,,Vecinul meu utilizează urzica şi pentru stârpirea insectelor şi a dăunătorilor din grădina să. Pune o cantitate mai mare de urzici într-un recipient cu apă, care are în jur de 300 litri (dar se poate muia şi o cantitate mai mică) şi lăsa urzicile la macerat înăuntru ceva mai mult timp. Cu această apă de urzici îşi udă apoi tot mereu plantele, pe care le poate avea astfel fără dăunători, fără a întrebuinţa substanţe chimice. Nici în morcovi nu mai intră atunci viermii!”

Pe de altă parte, există azi unii agricultori care stropesc cu diferite soluţii pentru stârpirea buruienilor urzicile care cresc pe margini curate, înverzite de păduri şi câmpii, departe de şosele şi alte medii poluante. Otrăvurile nocive pentru om ajung deci până în colţurile neatinse ale pădurilor. Nici nu se gândesc aceste persoane că distrug astfel, simultan, păsări şi insecte. Mulţi ţărani nu-şi mai găsesc timp pentru a coşi urzicile cu seceră. Cât de orbi am devenit noi, oamenii!

MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: A se folosi 1 linguriţă (cu vârf) la 1/4 litru de apă; a se opări doar şi a se lăsa să ,,tragă” puţin.

Tinctura de urzică: Rădăcinile, scoase din pământ primăvara sau toamna, sunt spălate cu o perie şi tăiate mărunt. Se umple cu ele o sticlă până la gât. Se toarnă deasupra rachiu de secară de 38-40% şi se lasă să stea 14 zile la loc călduros.
Băi de picioare: Câte 2 mâini pline de rădăcini bine spălate şi periate şi de urzici proaspete (tulpina şi flori) se lasă peste noapte în 5 litri apă şi se încălzesc a doua zi până dau în clocot. Se introduc picioarele în baia făcută cât de fierbinte se suportă şi se ţin 10 minute. Urzicile rămân în apă în timpul băii. Această baie de picioare poate fi folosită încă de 2-3 ori, dacă este reîncălzită.

Spălat pe cap: De 4-5 ori câte 2 mâini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun într-o oală de 5 litri cu apă rece şi se încălzesc încet, pe foc mic, până la fierbere. Se trage oala deoparte şi se lasă să stea 5 minute. Dacă se folosesc rădăcini de urzici, se pun 2 mâini pline de rădăcini să stea peste noapte în apă rece, se încălzeşte totul a doua zi până dă în clocot şi se lasă să stea 10 minute. Pentru spălatul pe cap ar trebui întrebuinţat în acest caz săpun medicinal.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și