Mistere

urme umane
Descopera

Urme umane, vechi de 3,6 milioane de ani, descoperite în Tanzania

4views

O nouă descoperire pune pe jar cercurile științifice. Este vorba despre un set de urme umane cu o vechime de peste 3,6 milioane de ani, care au fost descoperite în Tanzania.

Descoperirea a fost realizată de către o echipă de specialişti din mai multe țări, condusă de oamenii de știință de la Universitatea Sapienza din Roma.

Setul de urme umane aparține celor 5 membri din specia Australopithecus afarensis. Urmele constau din amprente fosilizate ale labei piciorului, provenind de la doi sau trei hominizi bipezi. Mărimea acestora și lungimea indică faptul că ei aveau cam 140 cm, respectiv 120 cm în înălțime.

Mulți oameni de știință susțin că urmele labei piciorului sunt efectiv identice cu acelea ale hominizilor evoluați, în timp ce alții susțin că degetele mari se îndepărtează ușor, ca la maimuțe, și că degetele sunt mai mari decât la hominizi, însă mai scurte decât la maimuțe. S-a făcut o tentativă de atribuire a amprentelor la A. afarensis, fiindcă nu se cunoaște altă specie hominidă din acel timp.

Specialiștii susțin că aceste urme aparțin unui mascul, care era însoțit de 4 femele. Această teorie desființează total ideea cum că masculii Australopithecus afarensis erau monogami.

Loading...

Australopitecus afarensis a existat în perioada cuprinsă între acum 3,9 și 3 milioane de ani. Australopitecus afarensis aveau o față de maimuță cu fruntea teșită, o formațiune osoasă deasupra ochilor, un nas turtit și nu aveau bărbie. Indivizii speciei aveau maxilare proeminente cu molari mari.

Capacitatea craniană varia de la aproximativ 375 până la 500 cm3. Craniul se aseamănă cu cel al cimpanzeului, excepție făcând dinții mai apropiați de cei ai omului. Dinții canini sunt mult mai mici decât cei ai maimuțelor moderne, însă mai mari și mai ascuțiți decât cei ai hominizilor, iar forma maxilarului se situează între forma dreptunghiulară și forma parabolică la hominizi.

Totuși, osatura pelvisului și a picioarelor este mult mai apropiată de cea a omului actual. Această observație nu lasă nici o îndoială asupra faptului că aceste australopithecine erau bipede (deși adaptate mai degrabă la mers decât la alergat).

Osatura lor arată că, din punct de vedere fizic erau foarte puternice. Femelele erau considerabil mai scunde decât masculii, fapt cunoscut sub denumirea de dimorfism sexual.

urme umane

Interesant mai este faptul că acest set de urme se află la doar 150 de metri de niște gravuri complicate, care au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la originea lor. Așadar, specialiștii sugerează că aceste gravuri au fost realizate de către reprezentanții speciei Australopitecus afarensis. În consecinţă această specie nu era atât de limitată intelectual precum s-a crezut până în prezent.

loading...