Dezvaluiri

Uraganul Irma, cel mai mare uragan din istorie a lovit coasta de vest! Stare de URGENȚĂ

Uraganul Irma mătură statul american Florida, cu rafale de vânt de peste 190 de km/h. Urgia a fost retrogradată la categoria doi, după ce a atins uscatul, însă situația rămâneă în periculoasă.

Peste 3,4 milioane de locuințe au rămas fără curent electric, iar mai multe zone din orașul Miami sunt inundate. În același timp, președintele american Donald Trump a declarat stare de catastrofă naturală, permițând astfel deblocarea unor mijloace suplimentare în vederea ajutorării zonelor afectate, relatează BBC News.

Uraganul Irma a lovit coasta de vest a Floridei, provocând pagube deosebite. Palmieri au fost răsturnați, stâlpi electrici au fost smulși și cantități impresionante de apă au ajuns pe străzi.

Uraganul Irma a atins uscatul prima oară duminică dimineaţa, cu rafale de vânt de 215 kilometri pe oră, ca uragan de categoria a 4-a. Micul arhipelag Key, aflat în largul Floridei continentale, a fost primul lovit, acolo înregistrându-se pagube importante. Apoi, Irma s-a îndreptat către coasta de vest a statului, unde a continuat să provoace pabube. A scăzut însă în intensitate, ajungând la categoria 2 pe o scară de cinci, însă a rămas periculos.

Orașul Miami a fost inundat, precum și alte orășele din statul american. Aproximativ 6,3 milioane de oameni care locuiesc în statul Florida au fost evacuați din calea urgiei, care se îndreaptă acum către zona Tampa Bay. Această regiune nu a mai fost lovită de un uragan major din 1921.

Meteorologii anunță însă că Irma își pierde din forță și că cel mai probabil va deveni o furtună tropicală, atunci când va ajunge „în nordul Floridei sau în sudul statului Georgia”.

„Traiectoria uraganului arată că ochiul Irmei va continua să se înainteze către vestul peninsulei Florida luni dimineață și apoi către sud-vestul SUA”, afirmă meteorologii americani.

Donald Trump a declarat stare de catastrofă naturală

Președintele american a declarat stare de catastrofă naturală pentru a permite deblocarea unor mijloace suplimentare în vederea ajutorării zonelor afectate. Totodată, Trump a felicitat pentru buna coordonare serviciile de salvare federale și autoritățile locale, precum și Pazei de Coastă și Agenției pentru situații de urgență. El a anunțat că se va duce ”foarte repede” în Florida, în sud-estul Statelor Unite, la fel cum a făcut și după ce uraganul Harvey a lovit statul Texas.

„Merg acum la o reuniune. Însă totul depinde de coordonare. Şi cred că suntem cu adevărat bine coordonaţi, atât de bine pe cât putem fi”, a mai declarat Donald Trump.

Bilanțul uraganului Irma

Uraganul a făcut și primele victime în Florida. Trei oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere provocate de fenomenele meteo extreme. Anterior, Irma a ucis peste 25 de oameni în Caraibe, unde mai multe insule au fost devastate.

Cuba: Uraganul a provocat pagube semnificative, după cum au anunțat oficialii din această țară. Nu au oferit însă mai multe detalii, dar au subliniat că nu a fost înregistrată nicio victimă.

St. Martin și St. Bartolomeu: Aproximativ 60% din locuințele de pe insula St. Martin, care este administrată de Franța și Olanda, au fost distruse. Nouă persoane au murit și șapte sunt date dispărute în zona franceză a insulei, în timp ce patru au murit în partea olandeză.

Barbuda: micuța insulă este acum „abia locuibilă”, după ce uraganul Irma a avariat aproape 95% dintre clădiri. Premierul insulei a estimat că procesul de reconstrucție va costa aproximativ 100 de milioane de dolari. O persoană și-a pierdut viața în această insulă

Insulele Virgine americane: Cel puțin patru oameni și-au pierdut viața în acest teritoriu, iar clădirile au fost grav avariate

uraganul-irma Uraganul Irma, cel mai mare uragan din istorie a lovit coasta de vest! Stare de URGENȚĂ

Insulele Virgine britanice: a fost declarată stare de urgență și sunt așteptate mai multe decese, pe măsură ce echipele de salvare intervin

Anguilla: Un locuitor al insulei a afirmat că totul arată de parcă a fost lovit de o bombă atomică. O persoană a murit

Haiti și Republica Dominicană: Țările au fost lovite de rafale puternice de vânt, însă pagubele nu au fost atât de mari precum s-a estimat inițial, scrie Libertatea.

loading...
Comments
To Top