UNIVERSUL, O MARE INTERSTELARA

UNIVERSUL, O MARE INTERSTELARA

În anul 1961, Gagarin era primul om care zbura în cosmos. De atunci și până în prezent, s-au efectuat zeci de mii de zboruri, în ideea ca oameni vor putea înțelege marile mistere ale Universului.

Albert Enstein a prezis existența undelor gravitaţionale, lucru care s-a întâmplat. A urmat apoi, ipoteza existenței civilizaţiilor extraterestre, a găurilor negre, a energiei și materiei negre. Toate acestea au fost demonstrate în timp. Vă prezentăm câteva alte descoperiri referitoare la Univers, pe care omenirea le-a înțeles de-a lungul ultimelor decenii.

Carantina, după o călătorie pe Lună

Două zile și jumătate, cei trei astronauţi care au făcut istorie în cadrul misiunii Apollo 11 au fost în carantină. Specialiştii de la NAŞA erau convinşi că pe suprafața lunară exista viruşi și bacterii periculoase. Carantina astronauţilor a durat până la misiunea Apollo 14, când, s-a constatat că viruşii și bacteriile de pe Luna erau un mit.

Un liliac, călător în Univers

În 15 martie 2009, un liliac a intrat într-un rezervor exterior al navetei spaţiale Discovery. Mamiferul, cu toate că era rănit la o aripă, a supraviețuit unei îndelungi și fascinante călătorii.

Mesaj pentru extratereștri

La bordul navelor spaţiale Pioneer 10 și Pioneer 11, lansate în anii 1972 și 1973, au fost depuse doua placi din aluminiu suflate cu aur, pe care erau gravate două imagini cu un bărbat și o femeie. Cele două sonde au părăsit sistemul nostru solar în anul 1980.

Creştem în spațiu

Astronauţii care au petrecut mai mult timp în spațiu, au câștigat în înălțime, aproximativ 3% din înălțimea lor. Un astronaut care a avut o înălțime de 1,75 de metri, după mai multe luni petrecute pe Stația Spaţiale Internațională, avea o înălțime cu 5 cm mai mare.

Explicaţia este ca în cosmos, coloana vertebrală se dilata pentru că nu este supusă gravitaţiei de pe Pământ. Odată revenit pe Pământ, astronautul revine la înălțimea iniţială.

Lacrimile nu se scurg pe fată

Putem să plângem în cosmos, numai ca lacrimile iau forma unor mici sfere.

O muzică pentru Univers

În 4 februarie 2008, NAŞA a celebrat 50 de ani de existența, moment în care a transmis către steaua Polaris melodia formaţiei Beatles, Across the Universe. Steaua Polaris este situată la 431 de ani lumina faţa de Terra.

Melodia a fost difuzata cu o viteză de 300000 km/s. Paul McCartney declara, am transmis toată dragostea mea, extratereştrilor.

Spațiul, o liniște devastatoare

Călătorie în timp

Imaginaţi-vă că sunteți în spațiu și țipați, strigaţi și nimeni nu vă aude. În spațiu, nu exista substanţe purtătoare ale vibraţiilor sunetului.

Amprente pe Lună

Contrar planetei noastre, pe Lună nu exista eroziune generată de vânt. Amprentele celor care au ajuns pe Lună, rămân intacte perioade lungi de timp.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This