Mistere

Stiinta

Universul, creația divină care nu va fi niciodată înțeleasă

3views

În lumea noastră mică suntem obișnuiți ca totul să aibă o formă definită, să fie finit și să găsim explicații logice la tot ce se întâmplă. Și totuși, Universul rămâne un mare mister. Este o întrebare tulburătoare pe care ne-o punem zi de zi. Ce este de fapt Universul, unde se termină?

Aceste întrebări ne bântuie, ne răscolesc imaginația. Suntem departe de a înțelege Universul, ce este el și ce fenomen se petrec în interiorul său. Avem senzația că noi, oamenii, suntem produsul cel mai valoros la ceea ce înseamnă formă de viață. Și dacă lucrurile nu stau așa?

Cercetătorul Francis Drake susține că la cât de vast este Universul, numai dacă o planetă dintr-un miliard ar găzdui viață și tot există posibilitatea ca pe alte 6 miliarde de planete să existe viață inteligentă.  Vă prezentăm câteva din necunoscutele pe care omenirea le are referitor la Univers și fenomenele care se produc în interiorul său. Teoretic, antimateria există. Practic, nimeni nu se poate lăuda că a descoperit-o în spațiu.

Se știe că în teorie, unul și același eveniment crează simultan materie și antimaterie. Este in fel de yin și yang aplicată la fizica particulelor. Se spune că, în mod logic, Big Bangul ar fi format particule și antiparticule. Problema este unde se află această cantitate de antimaterie. Nu avem încă o teorie sustenabilă care să explice acest lucru.

O altă necunoscută care trezește multe întrebări este conștiința. În ciuda progreselor făcute în neurologie nu știm încă cum o masă de celule care secretă substanțe chimice și transmit impulsuri electrice, iau naștere gândurile. De fapt, chiar există o conștiință umană sau, în simularea în care trăim, suntem făcuți să credem că există?

Loading...

Sunt cercetători adepți ai teoriei conspirației care susțin că omenirea nu e decât o simulare, un proiect de realitate virtuală. Noi, oamenii nu suntem conștienți că suntem doar personajele unui joc pe computer, la scară mondială. Conștiința supraviețuiește corpului fizic?

Ceea ce se poate vedea în Univers, reprezintă cam 4% din ceea ce se află acolo. Restul e materie neagră. Savanții spun că nu se vede, nu se simte, dar e acolo. Oamenii sunt ființe vizuale, 80% din informații le primim pe cale vizuală, și totuși nu putem vedea în întuneric. Ceea ce este întuneric rămâne un mister pentru noi.

Ce este timpul? O dimensiune, o însușire a materiei, o iluzie? Dacă nu-l măsoară cineva există? Dacă susținem teoria Big Band-ului, rămâne totuși o întrebare majoră. Cum s-a putut forma Universul, din ceva așa de mic? Universul are un sfârșit? Când se va produce? Sunt fizicieni care susțin că gravitația va pune stăpânire pe întreg Universul, pe care îl va copleși. Alții susțin că Universul se stinge încetișor, până când nu va mai rămâne decât un Mare Nimic.

univers

O altă problemă este cea a formei pe care o are Universul. Dacă am cunoaște forma, am putea știi unde se termină Universul. Unii specialiști vorbesc despre o formă sferică, alții în formă de pâlnie. Există universuri paralele? Vom putea trece dintr-o dimensiune în alta? Sunt multe întrebări care nu au primit răspunsuri. Nu avem o teorie totală care să pună cap la cap toate fenomenele fizice cunoscute și necunoscute. Nu avem o teorie a Totului.

loading...