Unde se află Atlantida? Dovezi, hărți și descoperiri arheologice

Unde se află Atlantida? Dovezi, hărți și descoperiri arheologice

Unde se află Atlantida? Legenda Atlantidei, continentul dispărut sau înghițit de ape, ar putea fi totuși mai mult decât un mit. Cercetările recente efectuate pe insula grecească Creta sugerează că prima civilizație a Europei a fost distrusă de un tsunami uriaş.

Unde se află Atlantida?


Până acum 3500 de ani, o civilizaţie antică extraordinară prospera în estul Mediteranei. Străvechii reprezentanţi ai civilizaţiei minoice aveau palate minunate, străzi pavate şi dispozitive de cusut, pe când majoritatea europenilor trăiau încă în colibe primitive.

Însă, în jurul datei 1500 î.H, cei care au dat naştere mitului Minotaurului şi al Labirintului au dispărut subit. Acum, se pare că misterul cataclismului care a dus la sfârşitul uneia dintre cele mai enigmatice civilizații antice a fost oarecum rezolvat. Un grup de cercetători au descoperit noi dovezi care susțin că insula Creta a fost lovită de un tsunami gigantic în aceeași perioadă în care o dispărut și cultura minoică.

Depozitele geo-arheologice conțin un număr mare de << semnături >> ale unui tsunami. S-au descoperit materiale de construcţii, oase de animale, vase şi resturi de alimente amestecate cu nisip, scoici şi resturi de fauna microscopică marine.

Acestea din urmă nu ar putea fi „scoase” de pe fundul mării decât de un singur mecanism – un tsunami foarte puternic, care, cu o forță distructivă extraordinară, să amestece toate aceste lucruri „, a declarat geologul german Hendrik Bruins de la Universitatea Ben-Gurion din Israel.

Aceste depuneri se află la mai mult de șapte metri deasupra nivelului mării, ceea ce elimină ipoteza unor valuri produse de puternice furtuni.

O catastrofă naturală de o forţa extraordinară a lovit coasta Cretei şi sigur nu a fost vorba doar de o furtună mediteraneană”, a completat profesorul Bruins.

Tsunami-ul devastator, o realitate


Minoicii erau marinari și neguţători. Majoritatea orașelor lor se aflau pe coastă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili în fața devastatoarelor efectelor unui tsunami. Una dintre cele mai mari aşezări minoice era la Palaikastro, în partea estică a insulei, și una dintre locurile unde arheologul canadian Sandy MacGillivray a realizat săpaturi în ultimii 25 de ani.

Unde se află Atlantida?

Aici, el a descoperit urme care confirmă această teorie: clădirile cu ziduri orientate spre mare au dispărut, restul pereților laterali rămânând intacţi.

Acum, o grămadă de indicii au început să aibă un sens pentru noi. Palaikastro este situată departe, cu mult peste mare, cu cel puțin 15 metri mai sus, ceea ce sugerează că a fost vorba despre un val cu adevărat uriaş „, a declarat MacGillivary. Însă dacă aceste dovezi sunt atât de clare, de ce nu au fost descoperite până acum?

Expertul în tsunami, Costas Synolakis, de la o universitate din sudul Californiei, a declarat că studiul tsunamiurilor antice este abia la început și că oamenii nu au știut, până acum, ce să caute cu adevărat. Mulți oameni de știință sunt încă de părere că aceste valuri nu au făcut altceva decât să mute diverse materiale și să le amestece. Cu toate acestea, observarea tsunamiului din Asia, care a avut loc în 2004, a schimbat totul.

Dacă vă amintiți de filmările de atunci, ați fi putut vedea cum maldărul de dărâmături au fost carate de giganticele valuri și l-au dus pe mari distanțe în interiorul insulei”, a declarat Costas.

Acelaşi Costas Synolakis a ajuns la concluzia că valurile antice ar fi fost la fel de puternice ca și cele din 2004, care au lovit coastele Thailandei și Sri Lanka și au ucis peste 250.000 de oameni. După ce a studiat cultura minoică timp de zeci de ani, MacGillivray este uimit de magnitudinea dezastrului.

Minoicii erau atât de credincioși în vapoarele lor, încât trăiau într-o zonă complet neprotejată, deși aceștia se aflau chiar de-a lungul coastelor. Acum, dacă nu ne uităm la ce să întâmplat la Banda Aceh (din Indonezia) în urma tsunamiului din 2004, bilanţul tragic după catastrofă a notat un procent de mortalitate de 80%. Dacă privim în urmă, şi ne gândim la o astfel de catastrofă naturală cu un procent asemănător al mortalităţii , ei bine, asta însemnat sfârşitul minoicilor „, este de părere Synolakis.

Care ar fi cauzat acelui tsunami?


Care ar fi cauzat acelui tsunami? Cercetătorii au efectuat datarea cu carbon, iar rezultatele sunt uluitoare: se pare că gigantele valuri au lovit coastele chiar în acelaşi timp când a avut loc erupţia vulcanului Santorini, care este situată la 70 km nord de Creta, la jumătatea celui de-al doilea mileniu i.H. Cercetările științifice recente au stabilit că erupția de la Santorini a fost de cel puțin zece ori mai puternică decât erupția vulcanului Krakatoa din 1883, care a distrus 165 de state și a ucis peste 30.000 de persoane.

Unde se află Atlantida?

Zgomotul erupției s-a putut auzi la o distanță de trei mii de kilometri. Costas Synolakis este de părere că prăbuşirea conului vulcanului Santorini în mare în timpul erupţiei a fost mecanismul care a generat valurile gigantice care au distrus oraşele minoice. Nu este clar dacă valul tsunami a ajuns chiar la capitala minoică Knossos, însă erupţia vulcanului a adus și alte consecințe devastatoare: ploi devastatoare și distrugerea iremediabilă a recoltelor.

Cu porturile devastate și flota distrusă, minoicii nu și-au mai revenit niciodată, aceasta fiind ultima răsuflare a unei civilizații, în viziunea cercetătorilor.

„Mărturia” lui Platon


Unde se află Atlantida? Atlantida este unul dintre cele mai fascinante mistere ale lumii. Mii de ipoteze, sute de cărți și filme doreau să explice unde a fost, de ce au dispărut și cine au fost atlanții. Totul se pare că a pornit de la filozoful grec Platon, care povestește în „Republica” ca Atlantida era o insulă mult mai mare decât Asia și Libia la un loc și că s-ar afla dincolo de coloanele lui Hercule (denumirea antică a strâmtorii Gibraltar).

Cu 6 milenii înainte de Solon (640-558 i.Hr), Atlantida era o regiune puternică cu o civilizație foarte avansată, cu un ideal și cu baze politice ideale. Din cauza decăderii și a dorinței de a dobândi mai mult, Atlantida a stârnit mânia zeilor și a fost scufundată sub ape. Platon a spus că a auzit povestea lui Critias, care a auzit la rândul lui de la un bunicul lui, iar lui Crucius, un străbunicul, a auzit de Solon însuşi.

Presupusa locație – Unde se află Atlantida?


Un inginer aeronautic a descoperit cu ajutorul Google Ocean un loc aflat în largul coastei Africii, o zonă de mărimi considerabile care pare a fi Atlantida. Reţeaua de linii poate fi observată la 620 de mile de coasta Africii, în apropierea insulelor Canare, pe fundul oceanului Atlantic, formând un pătrat cu o suprafaţă de circa 20.000 de kilometri pătraţi.

Unde se află Atlantida?

Imaginea poate fi observată de oricine la coordonatele 31 15’15.53N cu 24 15’30.53W. Experţi în istoria Atlantidei au afirmat că aceasta poate fi una dintre locațiile posibile ale insulei, așa cum a fost descrisă de filosoful grec Platon.

Potrivit acestuia din urmă, oraşul ar fi fost scufundat după ce locuitorii săi ar fi încercat, fără succes, să cucerească Atena în jurul anului 9000 î.Hr, iar dr. Charles Orser, custode de arheologie al Universităţii de Stat din New York a declarat pentru ziarul Times că descoperirea este întotdeauna fascinantă şi că merită să fie investigata de mai aproape.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)