The news is by your side.

Zeci de tuneluri secrete ale capitalei? Unde duc catacombele Bucureștiului?

0

Deşi legendele urbane vorbesc despre zeci de tuneluri secrete care străbat măruntaiele capitalei, documentele oficiale consemnează doar existenţa unei singure galerii subterane. Oare de ce?

Peste 20 de forumuri specializate şi mai mult de o sută de site-uri web din România dezbat, de ani de zile, tema tunelurilor secrete de sub Bucureşti.

Presa publică periodic informaţii despre acelaşi subiect. Se semnalează existenţa acestora, sunt consemnate câteva mărturii, eventual apare şi vreo fotografie. În schimb, nicio relatare cap-coadă a vreunei expediţii curajoase sau documente care să ateste existenţa numeroaselor coridoarelor secrete.

Deşi anul trecut, administraţia Palatului Parlamentului (fosta Casa Poporului, construită în perioada dictaturii comuniste) anunţase organizarea unui tur de vizitare a subteranelor lui Ceauşescu, proiectul a fost abandonat fără nicio explicaţie.

Catacombele Bucureștiului


Ce se ştie însă despre subteranele Capitalei? Cele mai multe şi care stârnesc îndeosebi imaginaţia ar fi cele construite în anii 1970-1990, de comunişti, în scop strategic. Mărturiile incomplete despre acestea provin îndeosebi din declaraţiile lui Camil Roguski, fost arhitect al lui Ceauşescu, care după Revoluţia din 1990, a povestit despre traseul tunelurilor.

Unul ar duce de la fostul Comitet Central (actualul sediu al Internelor), spre Sala Palatului, apoi spre Parcul Cişmigiu. Un altul, porneşte de la Universitate şi urmează linia metroului până la Piaţa Victoriei, de unde dintr-un buncăr, aflat sub sediul Guvernului, accede spre un alt culoar subteran care conduce până la lacul Herăstrău. Însă, în afara acestor relatări, nu există surse documentare sau alte dovezi.

retea-de-tuneluri Zeci de tuneluri secrete ale capitalei? Unde duc catacombele Bucureștiului?

În schimb, în Lista Monumentelor Istorice este trecută o singură galerie subterană cu valoare istorică oficial atestată: tunelul de refugiu de la Conacul Golescu Grant.

Tunelul, construit la sfârşitul secolului XVIII, avea iniţial câţiva kilometri, mergând de-a lungul Dâmboviţei, până la Cotroceni şi Mănăstirea Chiajna. În prezent, din tunel s-au mai păstrat doar câţiva metri, restul distrugându-se odată cu trecerea anilor.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și