Un vulcan uriaș din Islanda ar putea erupe în curând! Va ucide peste 200.000 de europeni

Un vulcan uriaș din Islanda ar putea erupe în curând! Va ucide peste 200.000 de europeni

O erupție vulcanică de o violență nemaiîntâlnită ar putea avea loc în viitorul apropiat, în Islanda, insulă aflată la aproximativ 1.000 de kilometri distanță de Marea Britanie. Vulcanul Katla, care erupe o dată la 60 de ani, „doarme” de aproximativ un secol, însă cercetătorii spun că acest lucru s-ar putea schimba în curând, iar consecințele ar fi catastrofale. 

O explozie precum cea din 2010, a vulcanului Eyjafjallajokull, doar că de o magnitudine mult mai mare, ar putea duce la moartea a peste 200.000 de oameni.

Temperaturile din Europa ar scădea cu aproximativ 3 grade Celsius pentru mai mulți ani, ceea ce ar cauza hipotermie în masă, distrugerea recoltelor de pe continent și trafic aerian paralizat pentru câteva săptâmâni, dacă nu chiar luni, scrie Daily Mail.

Din păcate, nu este doar un scenariu catastrofal, ci o variantă de luat în calcul. Cercetătorii spun că vulcanul Katla, care erupe odată la 60 de ani, freamătă de peste un secol, iar, mai devreme sau mai târziu, explozia este inevitabilă.

Predicțiile sunt bazate pe analiza erupției din 1783, de la 30 de kilometri distanță de Katla. Atunci, 20% din populația Islandei a murit, iar norul de cenușă a întunecat cerul din emisfera nordică pentru luni întregi.

Milioane de tone de dioxid de sulf și acid sulfuric au ajuns până în Marea Britanie, unde 23.000 de oameni au murit otrăviți sau în urma efectelor frigului – unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria ultimilor 300 de ani.

Vulcanul Katla a erupt pentru ultima oară acum 100 de ani, aruncând în aer de cinci ori mai multă cenușă decât vulcanul care a paralizat traficul aerian din Europa în 2010.

observator.tv

CATEGORIES
Share This
>