Un trib posedă cunoștințe avansate de astronomie. Știu lucruri despre o stea care NU se vede

Unul dintre cele mai misterioase triburi din lume sunt Dogonii. Aceștia dețin informații astronomice incredibile, motiv pentru care reprezintă un punct de interes major pentru specialiști.

Tradiția Dogonilor prezintă steaua Sirius B cu lux de amănunte. Aceasta descrie cu exactitate Sirius B ca fiind o stea însoțitoare pentru Sirius, că are o perioadă orbitală de 50 de ani, că se deplasează în jurul lui Sirius A de-a lungul unei căi eliptice și că este făcută dintr-o substanță care nu se găsește pe Pământ.

Interesant este faptul că Sirius B nu poate fi văzută cu ochiul liber de pe Terra. Ea se află la circa 8,7 ani lumină de planeta noastră și oameni de știință moderni au aflat de existența sa abia în 1830, când au reușit să dezvolte un model matematic al orbitei sale în jurul lui Sirius A. Acest model a plecat de la informațiile precise pe care le dețineau Dogonii.

Cum este posibil ca un trib atât de rudimentar precum Dogonii să aibă habar de o stea care nu se vede cu ochiul liber, ci cu telescoape extrem de performante? Când au fost întrebați, reprezentanții tribului le-au spus oamenilor de știință că au aflat despre Sirius B de la strămoșii lor.

Aceștia din urmă au fost pe Terra în timpul în care zeul Nommo, originar din Sistemul Sirius, a coborât pe Pământ pentru a-i învăța pe oameni diverse secrete ale științei.

Sirius

Despre Sisrius

Loading...

Sirius este cea mai strălucitoare stea observată cu ochiul liber de pe cer. Cu o magnitudine aparentă de −1,46, ea este aproape de două ori mai strălucitoare decât Canopus, a doua cea mai strălucitoare stea. Numele „Sirius” este derivat din limba greacă veche: Seirios, adică„luminos”.

Sirius A are o masă de două ori mai mare decât a Soarelui și o magnitudine absolută de 1,42. Ea este de 25 de ori mai luminoasă ca Soarele,dar are o luminozitate semnificativ mai mică decât alte stele luminoase, cum ar fi Canopus sau Rigel. Sistemul are între 200 și 300 milioane de ani.

Sirius este cunoscută sub numele colocvial de „Steaua Câine”, ceea ce reflectă importanța ei în constelația Câinele Mare.[11] Răsăritul heliacal al lui Sirius marca inundațiile Nilului în Egiptul antic și „canicula” de vară pentru grecii antici, în timp ce la polinezieni marca iarna, fiind o stea importantă pentru navigarea în jurul Oceanului Pacific

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)