Descopera

Un posibil tsunami de peste 100 metri înălțime se poate forma în urma erupției vulcanului Cumbre Vieja

Proporțiile calamităților care s-au petrecut pe Terra în ultimii 2000 de ani vor păli în comparație cu evenimentul apocaliptic care urmează se se producă, avertizează numeroși oameni de știință. Fenomenul va consta în producerea unui tsunami uriaș, care va mătura pur și simplu cele mai importante orașe americane de pe coasta de est, dar va afecta și numeroase țări care au deschidere la Oceanul Atlantic.

Ochii geologilor din lumea întreagă stau ațintiți asupra unei insule din arhipelagul Canare, pe care se află vulcanul Cumbre Vieja. Pericolul apocaliptic care va devasta zeci de orașe și va omorî milioane de oameni provine din faptul că vulcanul Cumbre Vieja este pregătit în orice clipă să erupă. Această erupție nu va fi una oarecare pentru că în 1949, atunci când a erupt ultima dată, vulcanul a produs o crăpătură imensă în partea de vest a insulei. Până în 1990 niciun geolog nu a realizat ceea ce se poate întâmpla la o nouă erupție a vulcanului: insula La Palma se va scufunda pur și simplu în ocean.

Datele prelevate demonstrează că insula este compusă din 500 kilometri cubi de piatră, care însumează peste 500 de miliarde de tone. În momentul scufundării unei asemenea greutăți, un tsunami apocaliptic se va dezlănțui.

Potrivit lui Bill McGuire, directorul Centrului de Cercetări Benfield Grieg Hazard de la Universitatea din Londra, valul va avea peste 100 de metri înălțime și o viteză de 800 kilometri la oră. Efectul va fi asemănător celui când se aruncă o piatră în apă și din această cauză valul uriaș se va îndrepta în toate direcțiile.

Pe lângă faptul că întreg Oceanul Atlantic va fi afectat, valul apocaliptic se va îndrepta cu viteză spre Statele Unite, unde şterge de pe hartă orașe precum Boston sau New York, dar și restul orașelor de pe țărmul de est până la Miami. De asemenea, coasta de vest a Africii va fi spălată de acest tsunami, dar și orașele europene cu deschidere la ocean vor avea de suferit.

Valul apocaliptic va răspândi teroarea

loading...

Pentru a înțelege un asemenea scenariu, specialiștii americani au realizat numeroase simulări pe calculator. Valul uriaș se îndreaptă cu viteză inimaginabil de mare spre țărm și durează între 10 și 20 de minute. În acest timp, o masă impresionantă de apă se revarsă fără sfârşit.

În 10 minute, giganticul val va parcurge o distanta de aproape 300 de kilometri. Coasta marocana va fi lovita de un zid de apa de 100 de metri. În momentul în care se va năpusti asupra Insulelor Caraibe si Floridei, valul va avea 50 de metri de la baza la creasta. Coasta Braziliei va înfrunta un val de 40 de metri, care va pătrunde 10 kilometri în interiorul uscatului.

Se preconizează că apa poate mătura în calea sa totul pe o distanță de 20 de kilometri în interiorul continentului, ceea ce ar putea să echivaleze cu moartea a milioane de oameni si pagube materiale care depășesc orice imaginație.

vulcanul Cumbre Vieja1 - Un posibil tsunami de peste 100 metri înălțime se poate forma în urma erupției vulcanului Cumbre Vieja

Conform doctorului Stephen Ward, năruirea versantului vestic al muntelui va avea drept rezultat formarea unei coloane de apa de aproape 900 de metri înălţime. Energia eliberata de colapsul insulei, va fi egala cu electricitatea consumata de Statele Unite într-o jumătate de an.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top