Un papirus vechi de peste 4500 de ani detaliază construcția piramidei lui Keops

Un papirus vechi de peste 4500 de ani, care detaliază modalitatea de lucru pentru ridicarea piramidelor, a fost pus la dispoziția opiniei publice. Conform specialiștilor, documentul antic este considerat un fel de jurnal al construcției piramidei lui Keops.

În ultimii ani, omenirea a pus sub semnul întrebării modalitatea prin care anticii au ridicat piramidele. Pornind de la această întrebare s-au vehiculat numeroase ipoteze ținând cont că civilizația egipteană, în principal, având un nivel tehnologic redus, a reușit să ridice cele mai multe și impunătoare piramide de le glob.

Pentru a elucida misterul construcției piramidelor, Muzeul din Cairo a scos la lumină un papirus descoperit la Marea Moartă în 2013. Acest document este vechi de peste 4500 de ani și egiptologii sunt de părere că este unul dintre cele mai vechi documente egiptene.

Papirusul este comparat cu un fel de jurnal, în care inspectorul construcției piramidei lui Keops, Mere, consemna ritmul lucrărilor zilnice.

Papirusul nu prezintă de fapt modalitatea prin care blocurile imense de piatră au fost extrase, șlefuite și ridicate unul peste altul, ci doar modalitatea de placare ale fețelor exterioare ale piramidei. Aceste fețe, în cazul piramidei lui Keops în număr de 8, au fost îmbrăcate în plăci de calcar. Acestea au fost extrase dintr-o mină situată la circa 20 de kilometri de locul în care era deja ridicată piramida.

Arhitectul lucrării, Mere, avea în subordine circa 200 de oameni care trebuiau să extragă blocurile de calcar din mina respectivă, să le transporte pe Nil și mai apoi să le așeze pe fațada piramidei.

Loading...

Papirusul mai informează faptul că piramida lui Keops a fost terminată în anul 27 al domniei faraonului Khufu. Nu este clar câți ani a durat această placare exterioară, dar arheologii susțin că foarte mulți ani. Și atunci putem să ne întrebăm câți ani a durat construcția propriu zisă a întregii piramide?

Chiar dacă răspunsul este unul simplu, papirusul ținut secret de Muzeul din Cairo pentru mai bine de 3 ani și făcut public acum nu este deloc relevant în deslușirea misterului construcției piramidelor, așa cum afirmă arheologii egipteni. Probabil că această manevră este una strict economică, adică să atragă numeroși turiști.

keops

Cu toate acestea, trebuie să ne amintim de cuvintele lui Herodot, care susținea că piramida a fost ridicată în peste 20 de ani și la ea au lucrat aproximativ 100.000 de ani.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și