Stiinta

Un obiect spațial misterios, aflat în Centura Kuiper, dă bătăi de cap cercetătorilor

2views

Sistemul nostru solar are o sumedenie de zone mai puțin cunoscute omului. Una dintre acestea este Centura Kuiper, zonă intens populată de obiecte astronomice. Pentru că se întinde pe o suprafață foarte mare și interacționează oarecum cu orbita planetei Neptun, această centură a prezentat de-a lungul timpului o sumedenie de anomalii.

Ultimul obiect misterios, descoperit recent de oamenii de știință, este 2002 UX25. Fiind fascinat de acest obiect spațial ciudat, Mike Brown, Institutul de Tehnologie din California ( Caltech ) din Pasadena, a efectuat diverse măsurători. Mare a fost mirarea tuturor când cercetătorul american a reuşit să-i măsoare densitatea acestui obiect spațial.

În general, măsurarea densității obiectelor spațiale este o operațiune greoaie și care necesită colectarea mai multor date. Brown a reuşit în cele din urmă să stabilească că 2002 UX25 are o densitate mai mică decât cea a gheții, ceea ce înseamnă că obiectul spațial de dimensiuni considerabile ar putea să plutească în apă.

Până în prezent nu s-a mai descoperit niciun alt tip de rocă care să aibă această proprietate, fapt pentru care devine atât de dificilă explicarea formării acestui obiect spațial misterios. Cu toate că au existat mai multe presupuneri care au încercat explicarea formării unui astfel de obiect, Brown crede că deocamdată este imposibil să presupunem că am descoperit primul obiect spațial format doar din gheață în care probabil sunt blocate diverse forme de viață.

centura-Kuiper

Deocamdată nimeni nu își poate explica nici cum s-a format acest obiect și nici cauza pentru care se află în Centura Kuiper. Specialiştii consideră că 2002 UX25 este o anomalie sau chiar un obiect care nu ar trebui să fie acolo. Probabil că cercetările ulterioare ne vor dezvălui mai multe fapte fascinante despre 2002 UX25.

Loading...

loading...