Take a fresh look at your lifestyle.

UN METEORIT CU DIMENSIUNILE MANHATTANULUI A PUS CAPĂT EREI DINOZAURILOR

Revista Proceedings of the National Academy of Science a publicat un studiu al unor cercetători americani cu privire la impactul pe care l-a avut asupra Pământului un meteorit cu un diametru de peste 10 km, acum 65,5 milioane de ani.

Impactul a generat o cantitate enormă de funingine ca urmare a incendiilor de vegetație. Dezastrul a dus la dispariția dinozaurilor. Timp de doi ani, Pământul a fost învăluit în beznă, nu s-a mai putut realiza fotosinteza, iar temperaturile au scăzut dramatic.

Acest impact a dus la prăbușirea lanțului trofic de pe planetă, punând capăt erei dinozaurilor. Impactul a avut loc în zona Peninsulei Yucatan și a dus la dispariția a 75% din speciile existente.

Bolidul spațial a lovit Terra cu atâta putere, încât rocile au fost vaporizate și proiectate în atmosferă, unde au format sferule, particule de mici dimensiuni. Acestea, frecându-se cu moleculele din aer s-au încins și au căzut pe Pământ, unde au provocat imense incendii.

Au supraviețuit animalele marine și cele care trăiau în caverne. Conform estimărilor specialiștilor, cantitatea de funingine a fost de 15000 de milioane de tone.

După trei ani de la impact, temperaturile scăzuseră cu 28 de grade, iar apa oceanelor se răcise cu 11 grade Celsius.

Loading...

Pentru că dinozaurii aveau nevoie de porții mari de hrană, au dispărut. Au supraviețuit animalele mici, precum șerpii, dar și dinozaurii de mici dimensiuni, care aveau pene și sunt strămoșii păsărilor.

Impactul a provocat seisme puternice, tsunamiuri gigantice, iar timp de doi ani, lumina soarelui a fost blocată. Temperaturile au scăzut dramatic. Și după 15 ani, ele erau cu câteva grade sub normal.

Meteoritul care a lovit Terra a avut dimensiunile Manhattanului și a declanșat un lanț de erupții vulcanice. Erupțiile vulcanice din Deccan au durat 420000 de ani.

Forările petroliere realizate în apropiere de coasta de est a Indiei au descoperit straturi de sedimente bogate în lavă solidificată, la aproximativ 3,3 kilometri sub nivelul mării. Lava s-a scurs din regiunea Deccan, aproximativ 1600 kilometri.

Masa unui meteorit variază de la câteva grame până la sute de tone. Masa Pământului crește în fiecare an cu aproximativ 10000 de tone, datorită masei materiei meteoritice.

khmer-angkor-dinosaurCel mai mare meteorit care a lovit Pământul în epoca modernă este cel căzut în 30 iunie 1908, în Tunguska. Se presupune că a avut un diametru de 50 metri și a explodat cu o forță de 30 megatone TNT, la aproximativ 6 kilometri deasupra solului.

Pe Pământ au fost descoperiți 22000 de meteoriți, dintre care 18 provin de pe Lună și 14 de pe Marte.

loading...

Comentariile sunt închise.