Mozaic

Un alt cutremur în Italia! Seismul a avut 6.5 grade. Experți în seismologie: „Vor urma seisme mai puternice”

Astăzi, 30 octombrie a avut un nou cutremur în Italia, la ora locală 7:40. Seismul de 6,5 grade s-a produs în centrul Italiei, la o adâncime de 10 kilometri. În primele momente s-au raportat mai multe clădiri căzute. Epicentrul este localizat la 6 kilometri nord de Norcia, un oraș aflat în apropiere de Perugia, regiunea Umbria.

UPDATE 11.53: La Norcia, echipele încă încearcă să salveze oameni de sub dărâmăturile catedralei   San Benedetto. Cel puţin şase persoane au fost rănite, iar două călugărițe au fost scoase în siguranță.

UPDATE 11.50: Șeful Protecţiei Civile, Cesare Spuri, a declarat că în urma seismului zeci de persoane au fost rănite, însă în stare critică este doar o singură persoană. Acesta a subliniat că deocamdată nu există morți.

UPDATE 11.45: Facebook a activat opţiunea Safety Check pentru ca persoanele din zonele afectate să îşi anunţe apropiaţii dacă sunt în siguranţă.

UPDATE 11.40: Primarul din Pieve Torina din provincia Macerata, regiunea Marche, cere ajutor. „Trăim o tragedie, ajută-ne. Suntem într-o stare jalnică. Suntem încă 800-900 de oameni aici, un sat distrus, iar mulți fermieri din satele de munte, sunt blocați acolo. S-au prăbușit multe clădiri și încă nu știu dacă sunt răniți. Avem nevoie de vehicule, de containere. Doar 400 de rezidenți care au plecat în hoteluri de pe litoral”, a spus primarul Alessandro Gentilucci.

UPDATE 11.20: Nouă răniți în Norcia și Cascia, două dintre localităție cele mai grav afectate de cutremur. Două persoane sunt în stare gravă, cu  leziuni serioase în zona pieptului. Acestea au fost luate cu elicopterul și duse la un la spital din Foligno.

loading...

UPDATE 11.15: Ambasada României în Italia a postat pe Facebook un mesaj pentru românii aflați în Peninsulă. „Dacă există cazuri de cetățeni români aflați în dificultate, nu ezitați să apelați la numerele de Urgență ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345.147.3935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) și Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna și Toscana).De asemenea, contactați în paralel autoritățile locale: PROTECȚIA CIVILĂ (PROTEZIONE CIVILE) la numărul special 800 840 840”, scrie Ambasada.

UPDATE 11.13: Un spital din Cascia, localitate aflată la circa 10 kilometri de Norcia, este în curs de evacuare după seismul de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, relatează La Repubblica. Într-o clădire din Roma, un lift a căzut în gol. Forţele de intervenţie în situaţii de urgenţă se află la faţa locului pentru a face verificări. Potrivit primelor informaţii, în ascensor nu se aflau persoane.

UPDATE 11.09: Mai multe drumuri care duc la Norcia și  la satele din jur au fisuri sau sunt blocate de bolovani, potrivit martorilor. Autoritățile susțin că și în Norcia câșiva oameni au fost răniți ușor.

UPDATE 11.02: Experții de la Institutul de Geologie şi Mediu Geoengineering (IGAG) susțin că nu exclud ca noi cutremure chiar și mai puternice decât cel de azi să aibă loc în următoarele săptămâni.

UPDATE 10.55: După seismul cu magnitudinea de 6,5 de duminică dimineață din Italia, orașul Arquata del Tronto nu mai există. Pe Twitter sunt share-uite  imagini dramatice cu orașul din provincia Ascoli Piceno din regiunea Marche care s-a transformat într-un morman imens de moloz.

„Totul s-a prăbușit. Din fericire, orașul era conisderat zonă roșie și se mai aflau foarte puțin oameni în oraș, care au ieșit imediat în stradă și se îmbrățișează pentru că au scăpat cu viață. Acum vom merge în jurul satelor pentru a vedea care este situația și acolo”, a declarat primarul din Arquata, Aleandro Petrucci.

UPDATE 10.45: Autoritățile italiene anunță că au reușit să scoată în viață  încă trei  persoane de sub dărâmături în Tolentino.

UPDATE 10.39: Până în acest moment nu există victime, au anunțat autoritățile italiene. În urma primului control al poliției și al echipelor de salvatori, până la acest moment nu există victime ale cutremurului de azi, informează TG Com 24.

UPDATE 10.29: MAE anunță că deocamdată nu există români răniți în urma seismului de 6,5 grade.

„Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci și Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările acestuia, precum şi cu privire la existența unor persoane de cetățenie română afectate de acestea.Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistenţă consulară”, anunță MAE într-un comunicat.

UPDATE 10.24: Ziarul „La Repubblica” a publicat poza cu Basilica San Benedetto din Norcia cum arăta înainte de cutremur și cum a arată după. Aceasta a fost puternic afectată și o mare parte din clădire s-a prăbușit.

UPDATE 10.22: Italienii susțin că acest cutremur s-a simțit mai puternic decât toate cele înregistrate de la 24 august. Mai mulți internauți au postat filmulețe din timpul cutremurului pe Twitter.

UPDATE 10.17: Două persoane au fost salvate în urmă cu câteva minute de sub dărâmături în Poggio Vitellino, din provincia Rieti, regiunea Lazio, lângă Amatrice. Acestea au suferit mai multe răni.  Drumul Salaria,care face legătura dintre Lazio şi Marche, a fost acoperit cu bolovani.

UPDATE 10.12: Zidurile  vechi, care înconjoară orașul Norcia, au fost puternic afectate, iar unele turnuri s-au prăbușit.

UPDATE 10.10: Seismul s-a resimțit și în Croatia, Slovenia, Austria și Bosnia.

cutremur %C3%AEn italia - Un alt cutremur în Italia! Seismul a avut 6.5 grade. Experți în seismologie: „Vor urma seisme mai puternice”

UPDATE 10.08: Cutremurul cu  magnitudinea de 6.5,  înregistrat în zona de sud-est a Norciei se încadrează în aceeași secvență seismică care a fost activată la cutremurul  din 24 august, a declarat declarat seismologul Alberto Michelini de la Institutul National de Geofizica si Vulcanologie.

Libertatea

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top