Ultimele clipe din viața unor personalități române

Ultimele clipe din viața unor personalități române

Multe personalități ale României au murit în condiții controversate sau în mizerie și singurătate. Vă prezentăm câteva dintre aceste cazuri.

Mihai Eminescu

Ovidiu Densușianu scria despre Eminescu că în ultima parte a vieții era atât de sărac, încât curgeau zdrențele de pe el. A murit într-o casă de sănătate din București, în anul 1889.

Înainte să moară, ultima sa dorință a fost un pahar cu lapte, pe care medicul sanatoriului l-a strecurat prin vizeta ușii.

Aurel Vlaicu

A fost primul aviator care a zburat cu un aparat de producție proprie. A fost considerat un geniu al aviației internaționale. A murit în anul 1913, în localitatea Bănești, de lângă Câmpina. Pornise într-un zbor de traversare a munților și pentru că nu avea înălțime, a vrut să aterizeze.

O rafală de vânt a făcut ca aparatul să se prăbușească de la o înălțime de 50 de metri. Aceasta a fost explicația oficială. În realitate, medicii care au investigat cazul au ajuns la concluzia că în timpul zborului, Aurel Vlaicu a suferit un infarct.

Ciprian Porumbescu

A murit în brațele tatălui său, răpus de tuberculoză. Cu puțin timp înainte să moară, el a spus, mi-e teamă că nu mai am mult a încurca lumea. Pe zi ce trece mă simt că nu mai am mult a încurca lumea. Sunt debil și slăbit.

Loading...

Constantin Brâncuși

Ultima parte a vieții sale și-a petrecut-o la Paris. A murit în dimineaţa zilei de 16 martie 1957. Înainte de a muri, s-a confesat unui episcop. Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin.

Nicolae Iorga

A fost considerat un Voltaire al României, dar a avut un destin crunt. În după-amiaza zilei de 27 noiembrie 1940, a fost ridicat cu forța din locuința sa din Sinaia de către un grup de legionari. A fost împușcat de nouă ori. Două dintre gloanţe au intrat direct în creier, iar un al treilea i-a desfigurat fața.

Lucian Blaga

Anul 1961 îl găsește pe Lucian Blaga în spital la Cluj. Avea probleme la coloana vertebrală. Poetul Teihar Mihadaș după ce l-a vizitat la spital scria. Blaga era o masă de var. Numai ochii îi rămăseseră vii. Când l-a văzut, Blaga a rostit, mai sunt oameni care mă iubesc.

Stătea întins pe spate, iar culoarea pielii nu se deosebea de cea a cearceafului. Era pe jumătate transformat în țărână albă, iar mâinile încrucişate pe piept păreau emblema unei enigme.

loading...

Related posts