Take a fresh look at your lifestyle.

Ultima zi a regimului comunist in Romania

Ziua de 22 decembrie 1989 era ultima zi a regimului comunist în România, 45 de ani de comunism distrusese o tara prosperă şi modernă. Comunismul schimbase oameni, idei mentalităţi, totul era altfel, ura, frica şi mizeria predominau şi în dimineaţa zilei de 22 decembrie. Nimeni nu ar fi crezut că acesta va fi ultima zi a comunismului care părea nemuritor şi ucise de-a lungul istoriei pe cei mai mândri şi cei mai frumoşi dintre noi atât în închisorile comuniste, pe uliţele satelor care se împotriveau colectivizării sau pe străzile oraşelor în decembrie 1989.

Mirosul de sânge se simţea pretutindeni, nici măcar gloanţele nu mai sperau pe nimeni, teroarea nu mai funcţiona, romanii erau decişi să lupte şi prin gloanţe, trupe care veneau să reprime demonstranţii se alăturau acestora, erau cu toţii romani şi atât. Disperaţi de întorsătura evenimentelor, cuplul prezidenţial încerca să-şi asigure scăparea după ce generalul Vasile Milea fusese găsit mort în biroul său. La orele prânzului Elena şi Nicolae Ceauşescu părăsesc sediul Comitetului Central cu ajutorul unui elicopter de armată, însă nu au reuşit să îndepărteze deoarece pilotul elicopterului i-a trădat.

Televiziunea Română şi-a reluat emisia în jurul orelor 12:15 anunţând prin vocea actorilor Mircea Dinescu şi Ion Caramitru că România era liberă, nu era un scenariu de film deşi era prezent şi regizorul Sergiu Nicolăescu, stau mărturie victimele revoluţiei, primii eroi căzuţi la Bucureşti cu o seară înainte. Dincolo de dispute, rămân eroii revoluţiei pe care trebuie să-i comemorăm şi să-i cinstim în aceste zile, pentru noi şi pentru istorie ei contează, atât.

Un popor trebuie să-şi respecte eroii şi măcar o dată în an să-i amintească. Pentru istorie aceşti oameni sunt nişte eroi, însă pentru mulţi aceşti eroi sunt fraţi, părinţi, prieteni care au luptat şi au crezut în libertate. Istoria este aceeaşi indiferent de cine o interpretează şi cum o interpretează, România  şi-a recucerit libertatea acum 22 de ani şi încă mai învaţă ce este o democraţie şi cum funcţionează instituţiile acesteia.

loading...

Comentariile sunt închise.