Descopera

Uleiul de măsline, cel mai falsificat produs alimentar

La cel mai recent control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorilor, 22% din uleiul de măsline verificat nu se încadra în prevederile legale în vigoare.

Obţinerea uleiului de măsline extravirgin, de calitate, durează mult şi este costisitoare. Pe de altă parte, falsificarea lui este rapidă, ieftină şi bănoasă. Iar în prezent, problema înşelătoriilor cu ulei de măsline vizează întreaga lume. În România, în perioada 17-28 februarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a descoperit că 152 de operatori economici care comercializau ulei de măsline (din 319 controlaţi), adică aproximativ 48%, nu respectau prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitate totală de circa 24.000 de litri de ulei de măsline, din care 5.400 de litri nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Pentru analize, s-au prelevat 26 de eşantioane de ulei de măsline, iar 3 dintre acestea, adică 11,54% nu erau conforme.

Cele trei eşantioane necorespunzătoare aveau compoziţie în acizi graşi asemănătoare cu uleiul de floarea-soarelui, ceea ce indica falsificarea acestuia. Eşantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX. În urma acestor controale, ANPC a dispus oprirea temporară de la comercializare a peste 4.800 de litri de ulei de măsline, în valoare de 95.000 de lei şi oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a numai 35 de litri de ulei de măsline. Au fost aplicate 147 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 87 amenzi în valoare de 25.000 lei şi 60 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Escrocherie la nivel mondial

69% din uleiul de măsline importat în Statele Unite ale Americii nu corespunde standardelor înalte prevăzute pentru uleiul de măsline extravirgin, potrivit unui articol recent publicat de „New York Times“. Cu ajutorul unei infografii interesante, „New York Times“ ilustrează modul în care este falsificat uleiul de măsline. La unele rafinării, uleiul de măsline este „diluat“ cu uleiuri mult mai ieftine, cum este cel de soia.

Alţi producători merg mai departe: amestecă mai multe uleiuri vegetale cărora le adaugă betacaroten şi clorofilă pentru a le controla culoarea şi aroma. De altfel, în 2008, poliţia italiană a arestat peste 60 de persoane şi a închis peste 90 de ferme şi rafinării care falsificau uleiul de măsline extravirgin.

loading...

Cum să alegi uleiul de măsline cu cele mai mici riscuri

  1. Un criteriu relativ sigur este, din păcate pentru buzunarele noastre, preţul. Cu cât plăteşti mai mult pentru o sticlă de ulei de măsline extravirgin, cu atât şansele să fie cu adevărat de calitate sunt mai mari.
  2. Cumpără doar uleiul de măsline ambalat în sticle închise la culoare sau în butoiaşe metalice, fiindcă lumina afectează calitatea produsului.
  3. Culoarea uleiului de măsline propriu-zis nu este un criteriu al calităţii produsului. Acesta diferă de la verde la auriu datorită măslinelor folosite.
  4. Mirosul şi gustul, în schimb sunt criteriile poate cele mai importante în alegerea uleiului de calitate. Evită-l pe cel care miroase a rânced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de măsline extravirgin real este puternic, fructat, piperat, amar şi uneori înecăcios. Aciditatea uleiului extravirgin trebuie să fie sub 0,8.
  5. E bine să cumperi uleiul de măsline cât mai aproape de data de culegere a măslinelor (unele sticle au înscrisă data recoltării măslinelor). Dacă nu au precizată această dată, uită-te după data expirării. Termenul de valabilitate ar trebui să fie de doi ani de la data îmbutelierii.
  6. Unii termeni ca „ulei de primă presă“ sau „presat la rece“ creează confuzie. Cum în majoritatea cazurilor, uleiul de măsline extravirgin modern se produce prin centrifugare, termenul „presat“ este, din start, impropriu. Uleiul de măsline extravirgin este, obligatoriu, obţinut din prima procesare a pastei de măsline.
  7. Atenţie la etichetă! Etichetarea uleiurilor de măsline cuprinde, în mod clar, în plus faţă de denumire, următoarele informaţii privind categoria de ulei:               

            (a) pentru uleiul de măsline extravirgin: „ulei de măsline de categorie superioară obţinut direct din măsline şi exclusiv prin procedee mecanice“;

ulei de masline - Uleiul de măsline, cel mai falsificat produs alimentar

           (b) pentru uleiul de măsline virgin: „ulei de măsline obţinut direct din măsline şi exclusiv prin metode mecanice“;

           (c) pentru uleiul de măsline compus din uleiuri rafinate de măsline şi uleiuri de măsline virgine: „ulei cu un conţinut exclusiv de uleiuri de măsline care au suferit un tratament de rafinare şi uleiuri obţinute direct din măsline“;

            (d) pentru uleiul din turte de măsline: „ulei cu un conţinut exclusiv de uleiuri obţinute prin tratarea produsului obţinut în urma extracţiei uleiului de măsline şi uleiuri obţinute direct din măsline“ sau „ulei cu un conţinut exclusiv de uleiuri obţinute prin transformarea turtelor de măsline şi uleiuri obţinute direct din măsline“.

Adevarul

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top