Uleiul de lavandă, miraculos la fiecare întrebuinţare

Uleiul de lavandă, miraculos la fiecare întrebuinţare

De secole întregi oamenii adoră lavanda și parfumul ei unic. Lavanda sau levănţica are o aromă magică, care ne transpune într-o stare de împlinire și de relaxare. Când aud de lavandă oamenii se gândesc în primul rând la parfum, dar și la culoarea mov atât de liniștitoare.

Uleiul de lavandă

Ce este mai sublim decât un câmp de lavandă din Franța, țara unde cultivarea lavandei este o artă și o preocupare pentru sute de agricultori? În câmpurile de lavandă aleargă fetiţele cu rochițe albe în căutarea viselor, iar noi  oamenii mari învățăm să visăm din nou. În câmpurile de lavandă cerul este mai albastru și movul ireal este căpetenia celor ce se bucură de viață, a celor ce au descoperit Raiul pe pământ.

Lavanda este folosită că plantă medicinală din vremuri îndepărtate, iar proprietăţile terapeutice ale uleiului eteric extras din flori au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea.  În antichitate, lavanda era folosită la mumificarea cadavrelor şi folosită frecvent ca parfum scump de către regina egipteană Cleopatra, iar grecii şi romanii se îmbăiau în  apă cu lavandă, pentru că se considera că este o plantă sacră, cu multiple beneficii pentru sănătate.

Regina Elisabeta I a Angliei obişnuia să folosească parfum de lavandă şi să bea zilnic ceai din această plantă pentru a-şi calma  durerile de cap, pe când regina Victoria a Angliei prefera să aibă în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze  mirosul plăcut şi relaxant  specific acestei plante.

Uleiul de lavandă

Una dintre legendele creştine despre  lavandă  susţine că aceasta ar fi fost luată de către Adam şi Eva din Rai, fiindu-le dată de către Dumnezeu, pentru a le uşura viaţa pe Pământ, iar o alta aminteşte de faptul că Fecioara Maria îi usca hainele Domnului pe tufele de lavandă. Creştinii consideră, astfel, levănţica, drept o protecţie împotriva răului şi deseori o agaţă pe perete, în formă de cruce.

Vechii perşi, grecii şi romanii au adăugat florile în apa băii pentru a ajuta la spălarea şi purificarea pielii. De fapt, cuvântul ,,lavandă” vine din cel latinesc lavare, care înseamnă a spăla.

Uleiul de lavandă, proprietăți

Puţini cunosc faptul că uleiul esenţial de lavandă are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, care pot fi utilizate chiar şi pe pielea iritată, arsuri minore şi înţepături de insecte.   Studiile au arătat că lavanda are un efect benefic asupra rezistenţei la insulină şi diabetului, precum şi pentru tulburările digestive, greaţă, flatulenţă şi balonare.

Uleiul de lavandă provine din lavandă (levănţică – Lavandula angustifolia, Fam. Lamiaceae.), o tufă veşnic verde, uşor de cultivat, care produce mănunchiuri de flori înmiresmate şi frumoase deasupra frunzelor gri-argintii. Plantă este originară din nordul Africii şi din regiunile muntoase mediteraneene şi creşte cel mai bine în habitatele însorite şi pietroase. Astăzi ea creşte peste tot prin sudul Europei, Statele Unite şi Australia.

Uleiul de lavandă de calitate are o mireasmă dulce, florală, ierboasă şi uşor lemnoasă. Culoarea lui este cuprinsă între galben pal spre galben verzui.

Uleiul de lavandă

Levănţică face parte din categoria plantelor aromatice cu efecte curative remarcabile, iar uleiurile esenţiale extrase din această plantă sunt folosite încă din vremuri îndepărtate în tratamentul a peste 100 de boli.

Influenţe aromaterapeutice:

 • calmează,
 • relaxează,
 • echilibrează spiritul,
 • eliberează stările de nervozitate,
 • eliberează starea de frustrare.

Utilizări generale:

 • ajută sistemul nervos, respirator şi tegumentar
 • ajută la obţinerea unui somn liniştit
 • induce emoţii pozitive.
 • ajută la ameliorarea insomniilor
 • somn relaxant şi liniştit
 • picioare fine şi relaxate
 • creşterea părului
 • probleme ale tenului
 • calmant pentru arsurile de orice fel, inclusiv cele solare
 • muşcături-ciupituri de insecte
 • sângerări nazale

Utilizări spirituale:

 • oferă o intuiţie mai bună,
 • oferă claritate asupra gândurilor.
 • ajută la deschiderea  chakrei inimii  şi cea a  coroanei,
 • elimină sentimentul de abandonare,
 • ajută la primirea mai eficientă a criticilor.

Proprietăţi terapeutice

Lavanda poate fi utilizată ca:

 1. Antiseptic
 2. Calmant al sistemului nervos, analgezic prin suprimarea senzaţiei de durere, hipnotic şi întăritor al nervilor
 3. Tonic cardiac
 4. Diuretic
 5. Afrodiziac
 6. Carminativ (pentru eliminarea gazelor), vermifug
 7. Dezinfectant, cicatrizant

Compoziţie chimică

Spectrul larg de vindecare al Lavandei se datorează conţinutului său chimic extrem de complex. Planta conţine ulei volatil cu miros plăcut care are în compoziţia lui cumarină, boreol, substanţe amare, cineol, nerol, alcool olifatic (linalool) şi acid acetic. Planta mai conţine şi tanin şi substanţe minerale. Cu toate acestea, planta are şi capacitatea de a-i oferi organismului restabilirea echilibrului şi stimularea energetic necesară.

Uleiul de lavandă

În plus, uleiul esenţial al plantei conține în compoziția sa un număr de acizi rare: acetic, butiric, valeric și capron rare. Uleiul esenţial de lavandă este bogat în scorțișoară și valeraldehidă, care este atât de benefică pentru sistemul nervos central.

Petalele de inflorescențe de lavandă conțin herniarină, cumarină și, de asemenea, acid ursulic. Numai 100 de grame. Lavanda conține 287 UI de vitamina A pură, precum și 215-220 mg de calciu natural, ușor digerabil și 2 mg de fier. Datorită saturației similare a plantei cu microelemente și vitamine, levănţica trebuie prescrisă și aplicată extrem de atent, în doze mici,deoarece o supradoză de orice substanță, după cum se știe, duce adesea la consecințe triste.

Facebook la adresa https://www.facebook.com/bySimonee/

Dacă vrei să încerci să îţi construieşti vise, bucurii şi să culegi sănătate din sticluţele binefăcătoare, te poţi înscrie aici

https://doterra.myvoffice.com/Application/index.cfm?EnrollerID=7945023&fbclid=IwAR3Ci-emMB3DI0VdOAxvoGFhmaZaf45mbJKoKAxIi7l3P3cHZVUqA_NV-dI

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)